Preskoči do glavnog sadržaja

Čupava kružoliska

Tricholoma vaccinum

Karakteristike

Čupava kružoliska ili kravlja vitezovka (Tricholoma vaccinum (Schaeff.) P.Kumm.) je jestiva gljiva. Klobuk je smeđ, u sredini tamniji, u početku izbočen, kasnije raširen, malo tupo ispupčen i prekriven baršunastim, crvenosmeđim ljuskama, suh, rub je u početku podvijen, širok je 5-10 cm. Listići su u početku bijeli, kasnije crvenkasti s izraženim tamnim, crvenosmeđim pjegama, rijetki, debeli, izrezani uz stručak, oštrica je malo nazubljena. Stručak je valjkast, u početku pun, kasnije šupalj, u donjem dijelu je bijelosmeđ, u gornjem dijelu ispod klobuka je bijel i prekriven prahom, dug 4-6 cm, promjera 8-20 mm. Meso je bijelo, na prerezu crvenkasto, nježno, blagog mirisa na brašno, blago kiselkastog ili gorkastog okusa. Spore su ovalne, glatke, otrusina je bijela.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji, Sjevernoj i Srednjoj Americi. Staništa su joj crnogorične šume (smreka, bor), rjeđe listopadne šume, raste u skupinama od kraja ljeta i u jesen.

Etimologija

Latinski naziv roda Tricholoma složenica je grčkih riječi thrix, trikhos (kosa) i loma (rub), zbog dlakavih rubova tek nekolice vrsta. Na stranim jezicima nazivi su russet scaly tricholoma, scaly knight, fuzztop (eng.), Bärtige Ritterling, Zottiger Ritterling (njem.), kocasta kolobarnica (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljive, slabije kvalitete. Koristi se kao dodatak drugim jelima.

Galerija fotografija

Pregled lokacija