Preskoči do glavnog sadržaja

Žućkasta celinščica

Prunella laciniata

Karakteristike

Žućkasta celinščica (Prunella laciniata (L.) L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae ). Stabljika je uspravna, povijena ili se uzduže, jednostavna ili razgranata, četverobridna, crvenkasto nahukana, gusto prekrivena bijelim dlakama, visoka 10-30 cm. Podanak je kratak sa gustim korjenčićima. Donji listovi skupljeni su u rozeti, izduženo su jajasti ili lancetasti, cjelovitih rubova i nalaze se na do 3 cm dugim peteljkama, listovi na stabljici su nasuprotni, perasto razdijeljeni ili urezani, dugi su do 7 cm. Cvjetovi su dvospolni, dugi 1,5 cm, skupljeni su u oko 2-6 cm guste klasaste cvatove koji su odmah iznad najviših listova. Građeni su od cjevaste, dvousnate, pri osnovi gusto dlakave čaške koja na gornjoj usni ima široko jajaste i bodljasto ušiljene zupce, vjenčić je žućkastobijele boje, dvostruko duži od čaške, dvousnat i gornja usna je na vrhu dlakava. Prašnika ima 4, dulji prašnici imaju ispod antera nitasti zubić. Cvatu od lipnja do kolovoza. Plod je kalavac koji se raspada na 4 glatka, eliptična plodića duga oko 2 mm.

Stanište

Rasprostranjena je na području srednje Europe, u jugozapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. U okolnim zemljama smatra se ugroženom (Austrija, Njemačka, Švicarska). Raste na suhim, sunčanim ili polusjenovitim mjestima, na slabo kiselim do slabo bazičnim tlima. Staništa su joj livade, pašnjaci i svijetle šumama.

Etimologija

Latinski naziv roda Prunella moguće da potječe od polatinjene njemačke riječi Brunelle, zbog veze sa smeđim pripercima i čašičnim listovima. Ime vrste laciniata dolazi od riječi laciniatus (s okrajcima).[1] Na stranim jezicima nazivi su cutleaf selfheal (eng.), Weiße Braunelle (njem.), brunelle laciniée, brunelle blanche (fr.), prunella gialla (tal.), morenilla real, brunela de hojas divididas (špa.), deljenolistna črnoglavka (slo.).

Galerija fotografija