Preskoči do glavnog sadržaja

Velecvjetna celinščica

Prunella grandiflora

Karakteristike

Velecvjetna celinščica (Prunella grandiflora (L.) Scholler) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljika je jednostavna, uspravna, uzdižuća ili povijena, visoka 10-30 cm. Listovi su dugi 3-5 cm, široki 1-2 cm, cjeloviti ili plitko nazubljenih rubova, nalaze se na peteljci. Prizemni listovi skupljeni su u rozetu, listovi na stabljici su nasuprotni. Cvjetovi su dvospolni, krupni, veliki oko 2-2,5 cm, po 4-6 ih je skupljeno u uspravne cvatove dužine 4-6 cm koji su udaljeni od najbližih listova. Građeni su od dvousnate, cjevaste čaške veličine oko 1 cm, zupci su joj kopljasti i dlakavi na rubovima. Vjenčić je tamnoljubičast ili rijetko bijel, dvousnat, Prašnika ima 4, dva duža prašnika ispod antera imaju bradavičasti privjesak. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je kalavac koji se kala na 4 plodića.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i u zapadnoj Aziji. Raste na sunčanim ili polusvijetlim staništima, na suhim livadama i u šumama, do 2400 m nadmorske visine.

Etimologija

Latinski naziv roda Prunella moguće da potječe od polatinjene njemačke riječi Brunelle, zbog veze sa smeđim pripercima i čašičnim listovima. Ime vrste grandiflora sastavljeno je od latinskih riječi grandis (velik, veličanstven) i flora (cvijet), čime se ukazuje na krupne cvatove. [1] Na stranim jezicima nazivi su large-flowered selfheal (eng.), Großblütige Braunelle, Große Braunelle (njem.), brunelle à grandes fleurs (fr.), brunela mayor (špa.), velecvetna črnoglavka (slo.).

Upotreba

Jestivi su listovi.[2]

Galerija fotografija

Pregled lokacija