Preskoči do glavnog sadržaja

Vriježasta kamenika

Saxifraga stolonifera

Karakteristike

Puzava ili vriježasta kamenika (Saxifraga stolonifera Curtis) je trajna zeljasta biljka iz porodice kamenika (Saxifragaceae). Stabljika je poluuspravna ili puzajuća, žljezdasto dlakava, naraste 7-45 cm dužine a na svojim vrhovima nose nove mlade biljke. Gusto prekriva tlo. Listovi su prizemni, zimzeleni, okruglasti do bubrežasti, veliki 2,5-10 cm, blago nazubljeni, na licu su sivkastozeleni do tamnozeleni sa srebrnim žilama, naličje je crvenkastosmeđe, imaju duže peteljke. Cvjetovi su dvospolni, asimetrični, promjera oko 2 cm, nalaze se na vrhu uspravnih drška. Dvoje donjih latica su bijele i znatno duge od preostale gornje tri koje su kraće i ružičaste. Tučak je zlatnožut, prašnici su bijeli. Cvate od svibnja do srpnja.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u Aziji (Kina, Japan, Južna Koreja). Uzgaja se kao ukrasna biljka u kamenjarima ili kao sobna biljka.

Odgovara joj puno svjetlosti, od jake i direktne sunčeve svjetlosti potrebno ju je zaštititi. Ljeti se može zalijevati obilno, potrebno je imati dobru drenažu kako se voda ne bi zadržavala. Zimi je dovoljno zemlju držati tek blago vlažnom. Prihranjuje se u fazi aktivnog rasta svaka 3-4 tjedna blagim tekućim gnojivom. Presađuje se prema potrebi kada korijenje preraste teglu, kada su mlade biljke to je obično svake godine. Lako se i brzo samostalno razmnožava vriježama te ju je povremeno potrebno ukrotiti i višak biljaka odstraniti kako se ne bi odveć raširila.

Od kultivara u hortikulturi su značajni:

  • Cuscutiformis‘ (var. minor) – cvjetovi su bijeli, bez mrlja, listovi su okrugli do bubrežasti, urezani na 7-9 režnjeva, promjera do 10 cm
  • Eco Butterfly‘ – cvjetovi su bijeli, listovi su žuti sa tamnozelenim uzorkom nalik na leptira
  • Harvest Moon‘ – cvjetovi su bijeli, listovi su svijetložuti do narančastocrveni, u starosti tamniji
  • Maroon Beauty‘ – cvjetovi su bijeli, listovi kestenjasti, žile su srebrnastosive, crvenkasto dlakavi
  • Tricolor‘, ‘Magic Carpet’ (Saxifraga sarmentosaTricolor‘) – cvjetovi su bijeli, listovi su tamnozeleni te izraženo srebrnastosivo i zelenkastobijelo obojani

Etimologija

Latinsko ime roda Saxifraga složenica je od latinskih riječi saxum (kamen) i frangere (razlomiti), ime je dano biljkama zato što ih se često viđa kako rastu u pukotinama stijena i kamena.[1] Ime vrste stolonifera ukazuje na vriježe. Na stranim jezicima nazivi su creeping saxifrage, strawberry saxifrage, creeping rockfoil, mother of thousands (eng.), Judenbart, Kriech-Steinbrech (njem.), saxifrage stolonifère, saxifrage araignée, saxifrage sarmenteuse (fr.), sassifraga stolonifera (tal.), judeževa brada (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija