Preskoči do glavnog sadržaja

Arendsijeva kamenika

Saxifraga × arendsii

Karakteristike

Arendsijeva kamenika (Saxifraga × arendsii Engl.) je trajna zeljasta biljka iz porodice kamenika (Saxifragaceae). Stabljika je jednostavna, uspravna, malo dlakava, naraste 5-15 cm visine. Listovi su zimzeleni, mali, u osnovi suženi, na vrhu razdijeljeni u obično 3 ušiljena režnja. Pojedinačni cvjetovi stvaraju se na vrhu uspravnih stapki. Vjenčić je građen od 5 tupo ovalnih listića crvene, ružičaste, purpurne ili bijele boje, prašnika ima 10. Cvate u svibnju i lipnju.

Stanište

Križanac je koji je u 20. stoljeću stvoren u njemačkom rasadniku blizu Kölna kompleksnim križanjem vrsta Saxifraga exarata, Saxifraga granulata, Saxifraga hypnoides var. hypnoides, Saxifraga rosacea. Uzgaja se kao ukrasna biljka u kamenjarima. Ne trpi jaku vrućinu, suh zrak i suhu zemlju, odgovara joj polusjenovito zemljište te vlažno i dobro drenirano tlo bogato organskim tvarima.

Etimologija

Latinsko ime roda Saxifraga složenica je od latinskih riječi saxum (kamen) i frangere (razlomiti), ime je dano biljkama zato što ih se često viđa kako rastu u pukotinama stijena i kamena.[1] Ime vrste arendsii dano je u čast njemačkom botaničaru i vrtlaru Georgu Arendsu (1863. – 1952.). Na stranim jezicima nazivi su Arend’s Saxifrage, moss Saxifrage (eng.), Moos-Steinbrech (njem.), saxifrage d’Arends, saxifrage mousse (fr.), kamnokreč (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija