Preskoči do glavnog sadržaja

Okruglolisna kamenika

Saxifraga rotundifolia

Karakteristike

Okruglolisna kamenika (Saxifraga rotundifolia L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice kamenika (Saxifragaceae). Stabljika je uspravna, okruglasta, u gornjem dijelu razgranata i žljezdasto dlakava, visoka 20-60 cm. Prizemni  listovi su skupljeni u rozetama, okrugli su ili bubrežasti, srcolike osnove, tamnozeleni, mekani, mesnati i dlakavi, na rubovima nazubljeni, nalaze se na dugoj peteljci dok su gornji listovi su na kraćim peteljkama ili sjedeći. Cvjetovi su bijeli, skupljeni u rastresite metličaste cvatove. Listići vjenčića su kopljasti i zvjezdasto rašireni, dugi 0,5-1 cm, 2-3 puta duži od čaške, prošarani žutim pjegicama u dnu i crvenkastim pjegicama u gornjem dijelu. Prašnika ima 10. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je duguljasto jajolika kapsula koja sadrži tamnosmeđe ili crne, bradavičaste sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i južnoj Europi, u Maloj Aziji i na Kavkazu. Raste na sjenovitim, svježim i vlažnim humusnim tlima, uz rubove šume i u pukotinama stijena, do 1600 m nadmorske visine.

Etimologija

Latinsko ime roda Saxifraga složenica je od latinskih riječi saxum (kamen) i frangere (razlomiti), ime je dano biljkama zato što ih se često viđa kako rastu u pukotinama stijena i kamena,[1] no isto tako i zato što se neke vrste koriste za tretiranje mokraćnog kamenca. Ime vrste rotundifolia ukazuje na okruglaste listove. Na stranim jezicima nazivi su round-leaved saxifrage (eng.), Rundblättriger Steinbrech (njem.), sanicle des montagnes, saxifrage à feuilles rondes (fr.), sassifraga a foglie rotonde (tal.), saxífraga de hoja redonda (špa.), okroglolistni kamnokreč (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija