Okruglolisna kamenika Saxifraga rotundifolia

Carstvo:
Red:
Saxifragales
Porodica:
Vrsta:
Saxifraga rotundifolia
Sinonimi:
Miscopetalum rotundifolium Huw., Saxifraga heufellii Schott, Saxifraga repanda Willd. ex Sternb., Saxifraga olympica Boiss.

Karakteristike

Okruglolisna kamenika (Saxifraga rotundifolia L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice kamenika (Saxifragaceae). Stabljika je uspravna, okruglasta, u gornjem dijelu razgranata i žljezdasto dlakava, visoka 20-60 cm. Prizemni  listovi su skupljeni u rozetama, okrugli su ili bubrežasti, srcolike osnove, tamnozeleni, mekani, mesnati i dlakavi, na rubovima nazubljeni, nalaze se na dugoj peteljci dok su gornji listovi su na kraćim peteljkama ili sjedeći. Cvjetovi su bijeli, skupljeni u rastresite metličaste cvatove. Listići vjenčića su kopljasti i zvjezdasto rašireni, dugi 0,5-1 cm, 2-3 puta duži od čaške, prošarani žutim pjegicama u dnu i crvenkastim pjegicama u gornjem dijelu. Prašnika ima 10. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je duguljasto jajolika kapsula koja sadrži tamnosmeđe ili crne, bradavičaste sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i južnoj Europi, u Maloj Aziji i na Kavkazu. Raste na sjenovitim, svježim i vlažnim humusnim tlima, uz rubove šume i u pukotinama stijena, do 1600 m nadmorske visine.

Etimologija

Latinsko ime roda Saxifraga složenica je od latinskih riječi saxum (kamen) i frangere (razlomiti), ime je dano biljkama zato što ih se često viđa kako rastu u pukotinama stijena i kamena,[1] no isto tako i zato što se neke vrste koriste za tretiranje mokraćnog kamenca. Ime vrste rotundifolia ukazuje na okruglaste listove. Na stranim jezicima nazivi su round-leaved saxifrage (eng.), Rundblättriger Steinbrech (njem.), sanicle des montagnes, saxifrage à feuilles rondes (fr.), sassifraga a foglie rotonde (tal.), saxífraga de hoja redonda (špa.), okroglolistni kamnokreč (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli