Velecvjetni naprstak Digitalis grandiflora

Carstvo:
Red:
Lamiales
Vrsta:
Digitalis grandiflora
Sinonimi:
Digitalis ambigua Murray, Digitalis ochroleuca Jacq.

Karakteristike

Velecvjetni naprstak (Digitalis grandiflora Mill.) je dvogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka iz porodice trputaca (Plantaginaceae). Stabljika je uspravna, nerazgranata, okrugla, u donjem dijelu gola, u gornjem pahuljasto dlakava, visoka 70-120 cm. Podanak je horizontalan ili ukošen, kratak, valjkast i račvast. Listovi su naizmjenični, jajasto lancetasti, dugi 7-25 cm, široki 2-6 cm, prema vrhu stabljike postupno se jako smanjuju, ušiljeni su, nepravilno sitno nazubljenih rubova, donji listovi su suženi u peteljku, gornji su sjedeći, na naličju su dlakavi, na licu goli ili slabije dlakavi. Cvjetovi su dvospolni, skupljeni dugim grozdastim cvatovima na vrhovima stabljika a svi cvjetovi su pognuti i usmjereni u istu stranu. Čaška je zvonasta, vunenasto žljezdasta, razdijeljena skoro do osnove na 5 duguljastih režnjeva. Vjenčić je cjevastozvonast, dug 3-4 cm, gusto prekriven finim dlakama, dvousnat, svijetložut, u unutrašnjosti je smeđe išaran. Gornja usna je izrubljena, donja usna je trorežnjasta i duža. Prašnika ima 4. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je tobolac velik oko 1 cm koji sadrži mnogobrojne sitne, bubrežaste, crvenosmeđe sjemenke.

Medonosna je biljka premda joj je nektar otrovan.[1]

Stanište

Rasprostranjen je u južnoj Europi i jugozapadnoj Aziji. Raste na sunčanim i polusvjetlim mjestima, na svježim tlima neutralne do umjereno kisele reakcije, na rubovima šuma i u šumskim čistinama, od gorskog do pretplaninskog pojasa. Uzgaja se i kao ukrasna biljka u cvjetnjacima.

Etimologija

Naziv roda Digitalis potječe od latinske riječi digitale (naprstak, navlaka za vrh prsta od tvrdoga materijala koja pri šivanju služi da se potiskuje igla.[2]). Ime vrste grandiflora ukazuje na velike cvjetove.[3] Na stranim jezicima nazivi su big-flowered foxglove, or large yellow foxglove (eng.), Großblütiger Fingerhut (njem.), digitale à grandes fleurs (fr.), digitale gialla grande, digitale a grandi fiori (tal.), digital de grandes flores (špa.), velecvetni naprstec (slo.).

Upotreba

Za laičko konzumiranje smrtonosno je otrovna biljka, premda su joj lijekovi registrirani za liječenje srčanih problema.

Galerija fotografija

Podijeli