Preskoči do glavnog sadržaja

Velecvjetni naprstak

Digitalis grandiflora

Karakteristike

Velecvjetni naprstak (Digitalis grandiflora Mill.) je dvogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka iz porodice trputaca (Plantaginaceae). Stabljika je uspravna, nerazgranata, okrugla, u donjem dijelu gola, u gornjem pahuljasto dlakava, visoka 70-120 cm. Podanak je horizontalan ili ukošen, kratak, valjkast i račvast. Listovi su naizmjenični, jajasto lancetasti, dugi 7-25 cm, široki 2-6 cm, prema vrhu stabljike postupno se jako smanjuju, ušiljeni su, nepravilno sitno nazubljenih rubova, donji listovi su suženi u peteljku, gornji su sjedeći, na naličju su dlakavi, na licu goli ili slabije dlakavi. Cvjetovi su dvospolni, skupljeni dugim grozdastim cvatovima na vrhovima stabljika a svi cvjetovi su pognuti i usmjereni u istu stranu. Čaška je zvonasta, vunenasto žljezdasta, razdijeljena skoro do osnove na 5 duguljastih režnjeva. Vjenčić je cjevastozvonast, dug 3-4 cm, gusto prekriven finim dlakama, dvousnat, svijetložut, u unutrašnjosti je smeđe išaran. Gornja usna je izrubljena, donja usna je trorežnjasta i duža. Prašnika ima 4. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je tobolac velik oko 1 cm koji sadrži mnogobrojne sitne, bubrežaste, crvenosmeđe sjemenke.

Medonosna je biljka premda joj je nektar otrovan.[1]

Stanište

Rasprostranjen je u južnoj Europi i jugozapadnoj Aziji. Raste na sunčanim i polusvjetlim mjestima, na svježim tlima neutralne do umjereno kisele reakcije, na rubovima šuma i u šumskim čistinama, od gorskog do pretplaninskog pojasa. Uzgaja se i kao ukrasna biljka u cvjetnjacima.

Etimologija

Naziv roda Digitalis potječe od latinske riječi digitale (naprstak, navlaka za vrh prsta od tvrdoga materijala koja pri šivanju služi da se potiskuje igla.[2]). Ime vrste grandiflora ukazuje na velike cvjetove.[3] Na stranim jezicima nazivi su big-flowered foxglove, or large yellow foxglove (eng.), Großblütiger Fingerhut (njem.), digitale à grandes fleurs (fr.), digitale gialla grande, digitale a grandi fiori (tal.), digital de grandes flores (špa.), velecvetni naprstec (slo.).

Upotreba

Za laičko konzumiranje smrtonosno je otrovna biljka, premda su joj lijekovi registrirani za liječenje srčanih problema.

Galerija fotografija