Preskoči do glavnog sadržaja

Crveni naprstak

Digitalis purpurea

Karakteristike

Crveni naprstak ili crvena pustikara (Digitalis purpurea L.) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice trputaca (Plantaginaceae). U prvoj godini stvara se samo prizemna rozeta, druge godine naraste stabljika s listovima. Stabljika je uspravna, visoka do 200 cm. Listovi su jednostavni, dugi 10-35 cm, široki 5-12 cm, prekriveni sivkastim, žljezdastim dlačicama. Prizemni listovi skupljeni su u rozetu i nalaze se na peteljci, listovi na stabljici su sjedeći. Cvjetovi su ljubičasti, dugi do 5 cm, skupljeni u duge grozdove koji su usmjereni samo na jednu stranu. Cvatu od lipnja do rujna. Plod je kapsula koja sadrži mnogo sjemenki.

Dobra je medonosna biljka, pčele rado posjećuju cvjetova radi sakupljanja nektara.

Stanište

Rasprostranjena je u umjerenim područjima Europe, udomaćena je u Sjevernoj Americi. Raste na toplim i svježim površinama, na tlu umjereno bogatom dušikom, odgovara joj kiselo tlo punog sunca ili polusjene. Kod nas nije jako česta i zaštićena je. Uzgaja se kao ukrasna biljka, postoji velik broj kultivara koji se najviše razlikuje prema boji cvjetova.

Etimologija

Naziv roda Digitalis potječe od latinske riječi digitale (naprstak, navlaka za vrh prsta od tvrdoga materijala koja pri šivanju služi da se potiskuje igla.[1]). Ime vrste purpurea ukazuje na crvenopurpurnu boju cvjetova.[2] Na stranim jezicima nazivi su common foxglove, purple foxglove, lady’s glove (eng.), Roter Fingerhut (njem.), digitale pourpre, grande digitale (fr.), digitale purpurea (tal.), dedalera, digital, chupamieles, guante de Nuestra Señora (špa.), dedaleira (port.), rdeči naprstec, škrlatni naprstec (slo.).

Upotreba

Otrovna je biljka, no u stručnoj medicini nalazi primjenu za liječenje srčane slabosti. Terapeutska doza je vrlo uska, dva ili tri osušena lista mogu biti smrtonosna. Otrovi se kumuliraju u organizmu sve dok ne dosegnu odreženu količinu. Simptomi trovanja su mučnina, povraćanje, usporen puls, poremećaj srčanog ritma, vrtoglavica, grčevi, nesvjestica i smrt. Slično djeluju i druge vrste digitalisa.[3]

Galerija fotografija

Pregled lokacija