Preskoči do glavnog sadržaja

Glatki naprstak

Digitalis laevigata

Karakteristike

Glatki naprstak (Digitalis laevigata Waldst. et Kit.) je trajna zeljasta biljka iz porodice trputaca (Plantaginaceae). Stabljika je uspravna, nerazgranata ili u gornjem dijelu ponekad razgranata, gola i glatka, visoka 30-100 cm. Podanak je kratak, valjkast i račvast. Listovi su cjelovitih rubova, goli, glatki na obje strane, donji listovi su obrnuto jajasti i kopljasti, postupno suženi u dršku, gornji listovi su kopljasti, sjedeći. Cvjetovi su skupljeni u duguljaste grozdaste cvatove, svi su okrenuti na istu stranu. Čaška je zvonasta, gola i glatka, duboko razdijeljena na 5 lancetastih režnjeva. Vjenčić je svijetložut i crvenkastosmeđih žila, s unutrašnje strane jače dlakav, dug oko 3 cm, gornja usna je vrhom kratko uvijena prema natrag, donja usna je trorežnjasta, srednji režanj je znatno izdužen. Prašnika ima 4. Cvate od lipnja do srpnja. Plod je tobolac koji sadrži brojne sjemenke.

Stanište

Rasprotranjen je u jugoistočnoj Europi. Raste u svijetlim šumama, šikarama, na šumskim čistinama, na rubovima šuma, na kamenitim obroncima, od nizina do gorskog pojasa.

Etimologija

Naziv roda Digitalis potječe od latinske riječi digitale (naprstak, navlaka za vrh prsta od tvrdoga materijala koja pri šivanju služi da se potiskuje igla.[1]). Ime vrste laevigata znači uglačan, gladak,[2]zbog glatke stabljike i listova. Na stranim jezicima nazivi su grecian foxglove, giraffe foxglove (eng.), Balkan-Fingerhut (njem.), digitale della Rosandra (tal.), gladki naprstec (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija