Preskoči do glavnog sadržaja

Ukrasni duhan

Nicotiana alata

Karakteristike

Ukrasni duhan (Nicotiana alata Link & Otto) je trajna zeljasta biljka iz porodice pomoćnica (Solanaceae). Stabljika je uspravna, razgranata, prekrivena ljepljivim dlačicama, naraste do 120 cm visine. Listovi su veliki, ovalnog ili eliptičnog oblika, umjereno zeleni, dugi do 25 cm. Cvjetovi su dvospolni, trubastog oblika i u raznim bojama – bijelo, rozo, ljubičasto, tamnocrveno, svijetlozeleno. Vrlo su mirisni, naročito noću. Vjenčić im se sastoji od cijevi duge 50 – 100 mm, završava s pet režnjeva koji na pozadini imaju ljepljive žljezdaste dlake. Plod je čahura koja sadrži brojne sitne sjemenke. Cijela biljka sadrži nikotin.

Stanište i uzgoj

Porijeklom je iz Južne Amerike (Brazil, Argenina, Urugvaj, Paragvaj). Uzgaja se kao ukrasna biljka širom svijeta, razvili su se razni kultivari i hibridi koji se najviše razlikuju u boji cvjetova.

Iako je ukrasni duhan trajnica, uzgaja se kao jednogodišnja biljka jer ne podnosi temperature niže od -5 °C. Razmnožavanje se vrši sjemenom koje se sije na zaštićeno mjesto u ožujku ili travnju, ili direktno na otvoreno zemljište kada zatopli u svibnju. Sije se na površinu uz tek neznatno prekrivanje zemlje jer je sjemenu potrebno sunce da bi proklijalo. Sjeme klije 10-15 dana na temperaturi 18 – 22 °C ukoliko se zemlja održava vlažnom. Male biljčice ukoliko je potrebno presađujemo na razmak od 10 cm. Biljkama odgovara dobro drenirana zemlja i pozicija punog sunca, no toleriraju i polusjenovite položaje. Od sjetve do cvjetanja potrebno je oko 10 tjedana. Uspješno se kasnije samostalno zasijava.

Etimologija

Latinsko ime roda Nicotiana dodijelio je njemački botaničar Adam Lonicer (1528. – 1586.) u čast francuskog diplomata Jean Nicota (1530. – 1600.) koji je prenio iz Portugala u Francusku sjeme pravog duhana (Nicotiana tabacum) te je prvi opisao njegove ljekovite značajke. Hrvatski naziv duhan turcizam je, izvorno porijeklom iz arapskog.[1] Na stranim jezicima poznat je kao winged tobacco, jasmine tobacco (eng.), tabac ailé, tabac d’ornement (fr.), tabacco da fiore (tal.), planta del tabaco (špa.), krilati tobak (slo.).

Upotreba

Zbog sadržaja nikotina sve vrste duhana mogu se koristiti kao insekticid, pa tako i ukrasni duhan. U Iranu se listovi koriste kao duhan za pušenje.

Galerija fotografija