Preskoči do glavnog sadržaja

Šumski duhan

Nicotiana sylvestris

Karakteristike

Šumski duhan (Nicotiana sylvestris Speg. & Comes) je trajna zeljasta biljka iz porodice pomoćnica (Solanaceae). Stabljika je uspravna, razgranata, visoka 150 cm, široka do 70 cm. Listovi su jednostavni, ljepljivi, umjereno zeleni, grubi na dodir. Cvjetovi su bijeli, usko cjevasti, dugi 7 cm, široki 2 cm, mirisni (posebno noću kako bi privukli noćne oprašivače), skupljeni u metličaste cvatove. Plod je kapsula koja sadrži mnogo sitnih smeđih sjemenki.

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjen u Južnoj Americi (Argentina, Bolivija). Uzgaja se često kao jednogodišnja biljka. Sije se krajem zime na zaštićenom i umjereno toplom mjestu. Sjeme za klijanje traži svjetlost, stoga se sije na samoj površini uz tek minimalno pokrivanje a tlo se održava vlažnim. Klije u roku 3 tjedana a sadnice se presađuje sredinom proljeća na otvoreno. Biljkama odgovara stanište punog sunca, toleriraju i polusjenu. Dobro izgledaju u grupama, dobro ih je posaditi negdje uz put na mjesto gdje se navečer može osjetiti njihov miris. Brzog su rasta a počinju cvasti nakon otprilike 10 tjedana.

Etimologija

Latinsko ime roda Nicotiana dodijelio je njemački botaničar Adam Lonicer (1528. – 1586.) u čast francuskog diplomata Jean Nicota (1530. – 1600.) koji je prenio iz Portugala u Francusku sjeme pravog duhana (Nicotiana tabacum) te je prvi opisao njegove ljekovite značajke. Ime vrste sylvestris znači šumski.[1] Na stranim jezicima nazivi su woodland tobacco, flowering tobacco, South American tobacco (eng.), tabac sylvestre, tabac géant, tabac sylvatique (fr.), tabaco del bosque, floración de tabaco, tabaco de Sudamérica (špa.),

Galerija fotografija

Pregled lokacija