Preskoči do glavnog sadržaja

Tamna koprenka

Cortinarious torvus

Karakteristike

Tamna koprenka (Cortinarious torvus (Bull. ex Fr.) Fr.) je vrsta nejestive gljive iz porodice Cortinariaceae. Klobuk je u početku ljubičastosmeđ i izbočen, kasnije crvenkastosmeđ, široko zvonolik, otvoren i tupo ispupčen, mesnat, tvrd, rub je svjetliji i valovit, širok do 10 cm. Listići su u početku ljubičasti, kasnije posmeđe, rijetki su, široki i debeli, ponekad uspravno naborani, pričvršćeni za stručak. Stručak je u donjem dijelu smeđast, gornji dio je ljubičast, čvrst, debeo, ponekad zakrivljen, u donjem dijelu još zadebljan, visok do 10 cm. Meso je tvrdo i debelo, u klobuku blijedoljubičasto, pri dnu je pretežno crvenkasto pjegavo, kasnije posmeđi, meso stručka je smeđe, izraženo slatkastog mirisa na suhe šljive, neugodnog okusa. Spore su eliptične, sitno bradavičave, otrusina je hrđavosmeđa.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Sjevernoj Americi, staništa su listopadne šume (hrast, bukva) gdje raste pojedinačno ili u skupinama krajem ljeta i u jesen.

Etimologija

Naziv roda Cortinarius dolazi od latinske riječi cortina (koprena, zavjesa), zbog nježnog vela koji kod mladih gljiva prelazi od ruba klobuka do stručka. Na stranim jezicima nazivi su stocking webcap (eng.), Wohlriechender Gürtelfuss (njem.), cortinaire farouche (fr.), polzastrta koprenka (slo.).

Upotreba

Smatra se nejestivom.

Galerija fotografija