Crvenjača Cortinarius orellanus

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Agaricales
Vrsta:
Cortinarius orellanus
Sinonimi:
Dermocybe orellana (Fr.) Ricken

Karakteristike

Crvenjača (Cortinarius orellanus Fr.) je smrtonosno otrovna gljiva iz porodice Cortinariaceae. Klobuk je narančastosmeđ, u početku polukuglast, kasnije otvoren, u sredini ima tupo ispupčenje, rub je tanak, podvijen i često nepravilno ispucan, prekriven crvenkastosmeđim ljuskicama, suh, svilenast, širok 3-8 cm. Listići su narančasto do crvenosmeđi, rijetki, široki i debeli, izrezani ili se kasnije spuštaju po stručku. Stručak je smećkastožut, crvenkastožut ili crvenosmeđ, valjkast, čvrst, pun, u donjem dijelu zadebljan, u mladosti ima žutu koprenu, visok 4-8 cm, debeo 7-13 mm. Meso je narančastožuto, tanko, mirisa po repi, kiselkastog okusa. Spore su eliptične ili bademaste, grube površine, otrusina je hrđavosmeđa.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji i sjevernoj Africi. Raste u skupinama krajem ljeta i u jesenm staništa su joj uglavnom listopadne šume (hrast, breza), ponekad raste i u crnogoričnim šumama (bor).

Etimologija

Latinski naziv roda Cortinarius dolazi od riječi cortina (koprena, zavjesa), zbog nježnog vela koji kod mladih gljiva prelazi od ruba klobuka do stručka. Na stranim jezicima nazivi su fool’s webcap (eng.), Orangefuchsige Raukopf, Orangefuchsiger Schleierling, Orangefuchsiger Hautkopf (eng.), cortinaire couleur de rocou, cortinaire des montagnes (fr.), poljska koprenka (slo.).

Upotreba

Smrtonosno je otrovna gljiva, sadrži otrov orelanin koji je termostabilan i ima kumulativna svojstva, uzrokuje orelaninski sindrom. Znakovi jave se nakon 2-3 dana, no isto se mogu pojaviti dosta kasno, nakon više od dva tjedna. Simptomi su jaka žeđ, suhoća usta i osjet žarenja u ustima, bolovi u trbuhu i opća slabost, dugotrajni zatvor stolice, povraćanje, groznica bez povišene tjelesne temperature, zatajenje bubrega. Za smrtonosnu dozu dovoljno je 35 grama.

Galerija fotografija

Podijeli