Preskoči do glavnog sadržaja

Debelonoška

Cortinarius praestans

Karakteristike

Debelonoška ili debelonožna koprenka (Cortinarius praestans Cordier) je jestiva gljiva iz porodice Cortinariaceae. Klobuk je crvenosmeđ, u početku okruglast, zatim polukuglast, kasnije izbočen i otvoren, jako je mesnat, po vlažnom vremenu malo ljepljiv, u početku prekiven ljubičastim ostacima ovoja, rub je u početku dlakav, kasnije gol i narebran, širok 5-30 cm. Listići su u početku žućkastosmeđi, na kraju tamnosmeđi, gusti su i široki. Stručak je valjkast, pun, iznad osnove izraženo zadebljan, pun, bijeli, prema vrhu blijedosmeđi do blijedoljubičast. Meso je ljubičastobijelo, debelo i čvrsto, ukusno. Spore su velike, vretenaste, bradavičaste, otrusina je hrđavosmeđa.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Aziji. Staništa su bjelogorične i miješane šume (bukva, hrast, pitomi kesten), voli vapnenastu ili glinastovapnenastu podlogu. Raste u skupinama ili krugovima, ljeti i u jesen. U Crvenoj knjizi gljiva Hrvatske vodi se kao strogo zaštićena vrsta.[1][2]

Etimologija

Latinski naziv roda Cortinarius dolazi od riječi cortina (koprena, zavjesa), zbog nježnog vela koji kod mladih gljiva prelazi od ruba klobuka do stručka. Na stranim jezicima nazivi su goliath webcap (eng.), Schleiereule, Blaugestiefelter Schleimkopf (njem.), cortinaire remarquable, cortinaire majestueux, cortinaire élégant, cortinaire de Berkeley (fr.), nagubana koprenka (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, odlične kvalitete, ukusna je i izdašna.

Galerija fotografija

Pregled lokacija