Preskoči do glavnog sadržaja

Svilenasta bjeloglavica

Dorycnium germanicum

Karakteristike

Svilenasta bjeloglavica (Dorycnium germanicum (Gremli) Rikli) je trajna biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Stabljike su razgranate, prilegnute, maljave, u donjem dijelu drvenaste, visoke 15-40 cm. Listovi su naizmjenični, čine ih 5 malih lisaka od kojih su dvije donje malo odvojene od gornje tri, cjelovitih su rubova, na obje strane podjednako zeleni i svilenasto dlakavi, skoro sjedeći, dugi 1-2 cm, na vrhu imaju sićušnu bodljicu. Cvjetovi su dugi 5-7 mm, karakterističnog mirisa, skupljeni po 8-15 u štitaste cvatove koji se nalaze na do 8 cm dugim drškama u pazušcima listova. Ocvijeće je dvostruko, čine ih blijedozelena, zvonasta čaška duga oko 3 mm, prekrivena prileglim, svilenastim dlakama a zupci su joj međusobno nejednaki. Vjenčić je leptirast, dug 3-6 mm, bijele boje, lađica je crnkastocrvena i kratkog kljuna. Prašnika je deset, tučak je jedan. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je gotovo okrugla ili jajolika, crvenkasto svijetlosmeđa mahuna duga 3-5 mm, široka oko 2-4 mm, sadrži jednu crnkastu sjemenku. Dozrijeva u kolovozu i rujnu.

Dobra je medonosna biljka, dnevni prinosi meda su do 5 kg na dan u dobrim uvjetima. Med joj je svijetlozelen i ukusan, brzo se kristalizira.[1]

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Raste na krškim, kamenjarskim travnjacima, na rubovima šuma i uz puteve od nizinskog do pretplaninskog područja. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Naziv roda Dorycnium je kod Dioskorida bilo ime za jedan primorski šib. Ime vrste germanicum znači njemački.[2] Na stranim jezicima nazivi su Canary clover, Canary flower (eng.), Seiden-Backenklee, Deutscher Backenklee (njem.), dorycnium d’Allemagne (fr.), trifoglino di Germania (tal.), malocvetna španska detelja (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija