Svilenasta bjeloglavica Dorycnium germanicum

Carstvo:
Red:
Fabales
Porodica:
Vrsta:
Dorycnium germanicum
Sinonimi:
Lotus dorycnium L., Dorycnium sericeum (Neilr.) Borbás, Dorycnium pentaphyllum ssp. germanicum (Gremli) Gams

Karakteristike

Svilenasta bjeloglavica (Dorycnium germanicum (Gremli) Rikli) je trajna biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Stabljike su razgranate, prilegnute, maljave, u donjem dijelu drvenaste, visoke 15-40 cm. Listovi su naizmjenični, čine ih 5 malih lisaka od kojih su dvije donje malo odvojene od gornje tri, cjelovitih su rubova, na obje strane podjednako zeleni i svilenasto dlakavi, skoro sjedeći, dugi 1-2 cm, na vrhu imaju sićušnu bodljicu. Cvjetovi su dugi 5-7 mm, karakterističnog mirisa, skupljeni po 8-15 u štitaste cvatove koji se nalaze na do 8 cm dugim drškama u pazušcima listova. Ocvijeće je dvostruko, čine ih blijedozelena, zvonasta čaška duga oko 3 mm, prekrivena prileglim, svilenastim dlakama a zupci su joj međusobno nejednaki. Vjenčić je leptirast, dug 3-6 mm, bijele boje, lađica je crnkastocrvena i kratkog kljuna. Prašnika je deset, tučak je jedan. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je gotovo okrugla ili jajolika, crvenkasto svijetlosmeđa mahuna duga 3-5 mm, široka oko 2-4 mm, sadrži jednu crnkastu sjemenku. Dozrijeva u kolovozu i rujnu.

Dobra je medonosna biljka, dnevni prinosi meda su do 5 kg na dan u dobrim uvjetima. Med joj je svijetlozelen i ukusan, brzo se kristalizira.[1]

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Raste na krškim, kamenjarskim travnjacima, na rubovima šuma i uz puteve od nizinskog do pretplaninskog područja. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Naziv roda Dorycnium je kod Dioskorida bilo ime za jedan primorski šib. Ime vrste germanicum znači njemački.[2] Na stranim jezicima nazivi su Canary clover, Canary flower (eng.), Seiden-Backenklee, Deutscher Backenklee (njem.), dorycnium d’Allemagne (fr.), trifoglino di Germania (tal.), malocvetna španska detelja (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli