Preskoči do glavnog sadržaja

Šumska mišjakinja

Stellaria nemorum

Karakteristike

Šumska mišjakinja (Stellaria nemorum L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice karanfila (Caryophyllaceae). Stabljika je puzajuća i uzdižuća, okrugla, dlakava u gornjem dijelu, duga do 100 cm, visoka 20-30 cm. Podanak je razgranat i puzajuć. Listovi su nasuprotni, srcoliki u osnovi, ušiljeni, donji listovi su na dužim peteljkama, gornji su sjedeći. Cvjetovi su , promjera do 2 cm, nalaze se na žljezdasto dlakavih, dugim i tankim drškama. Listića vjenčića ima 5, duboko su razdijeljeni do osnove, dvostruko su duži od lapova čaške. Prašnika ima 10. Cvate od svibnja do rujna. Plod je kapsula koja sadrži sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi. Raste na vlažnim, humusnim, umjereno kiselim tlima, u svijetlim šumama, do 2000 m nadmorske visine.

Etimologija

Latinsko ime roda Stellaria potječe od riječi stella (zvijezda) zbog oblika cvjetova. Ime vrste nemorum znači koji raste u gajevima, u šumarcima.[1]Na stranim jezicima nazivi su wood stitchwort, wood chickweed (eng.), Hain-Sternmiere, Wald-Sternmiere (njem.), stellaire des bois, stellaire des forêts (fr.), stellaria dei boschi, centocchio dei boschi (tal.), gozdna zvezdica (slo.).

Upotreba

Mlada biljka je jestiva,[2] koristi se sirova u salatama ili bolje malo prokuhana.

Galerija fotografija

Pregled lokacija