Preskoči do glavnog sadržaja

Travolika mišjakinja

Stellaria graminea

Karakteristike

Travolika mišjakinja (Stellaria graminea L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice karanfila (Caryophyllaceae). Stabljika je uspravna, uzdižuća ili polegla, razgranata, četverouglasta, gola, slabašna, sivozelene boje, visoka do 80 cm. Podanak je puzajuć, dugačak i tanak. Listovi su nasuprotni, linearni, dugi 1-4 cm, sjedeći, cjelovitih rubova, većinom goli. Cvjetovi su pojedinačni, veliki 0,5-1 cm, rastu na dugoj stapci skupljeni u razgranate cvatove. Čašku čine pet eliptično lancetastih, ušiljenih lapova koji su kožastog i trepljastog ruba te dužine 6-10 mm, vjenčić je građen od pet bijelih latica duboko urezanih do osnove zbog čega izgleda kao da ih je dvostruko više. Prašnika je deset. Cvate od svibnja do srpnja. Plod je duguljasta kapsula koja se otvara na 6 dijelova a sadrži tamne, naborane sjemenke dužine oko 1 mm.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Aziji, drugdje je unešena. Raste na umjereno toplim, dubokim i vlažnim, kiselim zemljištima siromašnim dušikom, nalazimo je na pašnjacima, na neobrađenim zemljištima, uz puteve i na poljima, u svijetlim šumama, od nizina do gorskog pojasa.

Etimologija

Naziv roda Stellaria potječe od latinske riječi stella (zvijezda) zbog oblika cvjetova. Ime vrste graminea znači poput trave.[1] Na stranim jezicima nazivi su common starwort, grass-leaved stitchwort, lesser stitchwort, grass-like starwort (eng.), Gras-Sternmiere, Grasmiere (njem.), stellaire graminé, stellaire à feuilles de graminée (fr.), centocchio gramignola (tal.), estelaria (špa.), travnata zvezdica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija