Sivolisnata panjevčica Hypholoma capnoides

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Agaricales
Vrsta:
Hypholoma capnoides
Sinonimi:
Sivolisnata panjevka

Karakteristike

Sivolisnata panjevčica (Hypholoma capnoides (Fr.) P. Kumm.) je jestiva gljiva iz porodice strnišnica (Strophariaceae). Klobuk je crvenkastosmeđe boje, bliže rubu svjetliji, u početku je izbočen, kasnije otvoren, mesnat, gladak, po suhom vremenu suh, po vlažnom ljepljiv i na rubu jače obojen, širok 5-10 cm. Listići su bijeli, kasnije posive, gusti su i uski, prirasli za stručak. Stručak je tamnosmeđ u nižem dijelu, prema gore sve svjetliji, valjkast, vitak, šupalj, iskrivljen, gladak, visok 3-8 cm, širok 4-6 mm. Meso je bijelo  ili žućkasto, tanko, ugodnog okusa i mirisa. Spore su smeđe, eliptične, otrusina je ljubičastocrna.

Stanište

Često raste u većim skupinama od proljeća do kasne jeseni. Raste na panjevima isključivo crnogoričnih stabala, često kod smreke i bora.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su Graublättrige, Rauchblättrige Schwefelkopf (njem.), hypholome à lames enfumées (fr.), sivolistna žveplenjača (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, osrednje kvalitete. Jedu se klobuci, stručak je drvenast i nije jestiv. Može se konzervati, dobro podnosi zamrzavanje.

Galerija fotografija

Podijeli