Preskoči do glavnog sadržaja

Crvenkasta panjevčica

Hypholoma lateritium

Karakteristike

Crvenkasta panjevčica (Hypholoma lateritium (Schaeff.) P. Kumm.) je nejestiva vrsta gljive iz porodice strnišnica (Strophariaceae). Klobuk je narančastocrvenkast, u sredini je tamniji, prema rubovima postupno sve svjetliji, širok je 4-9 cm, mesnat, u početku je polukuglast i gladak, kasnije raširen i osuši se, na rubu ima ostatke zastorke u obliku smeđih dlačica. Listići su gusti, uski, u početku blijedožućkasti, kasnije tamni, prirasli su uz stručak. Stručak je valjkast, čvrst, vitak, šupalj, često zakrivljen, u donjem dijelu crvenkastosmeđ, u gornjem dijelu blijedožut, ima ostatke zastorka, visok 5-12 cm, debeo 5-10 mm. Meso je bijelo, kasnije žućkasto, u stručku crvenkasto, tvrdo, bez izraženog mirisa, blago gorkog okusa. Spore su eliptične, glatke, otrusina je ljubičastosmeđa.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Raste u busenima cijele godine na starim panjevima listopadnih i zimzelenih stabala.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su brick cap (eng.), Ziegelrote Schwefelkopf (njem.), hypholome couleur de brique (fr.), opečnata žveplenjača (slo.).

Upotreba

Nije jestiva, gorkog je okusa. Jedu se eventualno samo klobuci nakon što se dobro prokuhaju i kuhana voda se odlije. Osjetljivim osoba može uzrokovati lakše probavne tegobe.

Galerija fotografija