Preskoči do glavnog sadržaja

Sumporača

Hypholoma fasciculare

Karakteristike

Obična ili prava sumporača (Hypholoma fasciculare (Huds. ex Fr.) Kummer) je vrsta otrovne gljiveiz porodice strnišnica (Strophariaceae). Klobuk je većinom narančastožut, na rubovima bijeli, prema sredini na tjemenu je blago ispupčen i tamniji, gladak je, svilenast i nije ljepljiv, promjera do 2-8 cm, u početku zvonolikog oblika, kasnije postane otvoren i često raspuknut. Listići su vrlo gusti, uski i ravni, nejednako dugački, u mladosti žućkasti, potom maslinastozeleni i konačno ljubičastocrni, pričvršćeni su za stručak ili su djelomično slobodni. Stručak je vitak, valjkast, svilenasto gladak, žućkast, u unutrašnjost šupalj, velik do 10 cm, zakrivljen, srastao je sa drugim stručcima. Meso je žuto, ispod kožice crvenkasto, tanko, neizraženog mirisa, neugodno gorkog okusa. Spore su eliptične, otrusina je ljubičastocrna.

Stanište

Raste busenasto u velikim skupinama na odumrlom, trulom drveću i panjevima većinom bjelogoričnih, rjeđe crnogoričnih stabala. Možemo je naći od ranog proljeća do kasne jeseni. Vrlo je česta gljiva.

Etimologija

Ime vrste fasciculare znači da raste u skupinama. Na stranim jezicima poznata je kao sulphur tuft, clustered woodlover (eng.), Grünblättriger Schwefelkopf (njem.), hypholome en touffe (fr.), falso chiodino, zolfino (tal.), hifoloma de láminas verdes (špa.), navadna žveplenjača (slo.).

Upotreba

Otrovna je gljiva, premda su otrovanja zbog gorkog i nevaljajućeg okusa rijetka. Izaziva povraćanje i proljev nekoliko sati nakon konzumiranja.

Galerija fotografija

Pregled lokacija