Preskoči do glavnog sadržaja

Širokolisni šupljozub

Galeopsis ladanum

Karakteristike

Širokolisni šupljozub (Galeopsis ladanum L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljika je uspravna, jednostavna ili razgranata, nema zadebljanja na čvorovima, četvrtasta, zelena ili crvenkasta, naraste do 40 cm visine. Listovi su nasuprotni, naglo suženi u kratku peteljku, ovalno lancetasti, srcoliki su u osnovi, grubo nazubljenih su rubova, ušiljeni na vrhu, dugi 1-5 cm, široki 0,5-1,5 cm. Cvjetovi su dvospolni, skupljeni po 6-8 u prividne pršljenaste cvatove u pazušcima gornjih listova. Građeni su od cjevasto zvonaste, dlakave čaške koja je dvostruko kraća od vjenčića i ima 5 podjednakih, plosnatih zubaca. Vjenčić je dvousnat, velik oko 2 cm, grimizne boje, donja usna je s bijelom ili žućkastom rešetkastom mrljom. Prašnik ima 4, nalaze se na gornjoj usni, antere su im žute. Cvatu od lipnja do rujna. Plod je kalavac koji se dijeli na 4 glatka plodića.

Dobra je medonosna biljka, pčele cvjetove rado posjećuju te sakupljaju nektar i pelud.

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj i južnoj Europi. Raste na sunčanim i polusvijetlim staništima, na na dobro propusnom, pjeskovitom tlu, na obrađenim tlima siromašnim dušikom. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Latinsko ime roda Galeopsis dano je zbog izgleda gornje usne koja podsjeća na lasicu a potječe od grčkih riječi gale (lasica) i opsis (izgled). Ime vrste ladanum bio je naziv za različite mirisne smole u starom vijeku.[1] Hrvatski naziv dan je prema izgledu cvjetova, na donjoj usni vjenčića nalaze se dvije izbočine koje podsjećaju na šuplje zubove.[2] Na stranim jezicima nazivi su broad-leaved Hemp-nettle (eng.), Breitblättriger Hohlzahn (njem.), galéopsis intermédiaire, galéopsis blanc jaunâtre (fr.), canapetta violacea (tal.), njivski zebrat (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija