Radič Cichorium intybus var. foliosum

Carstvo:
Red:
Asterales
Porodica:
Potporodica:
Cichorieae
Vrsta:
Cichorium intybus var. foliosum

Karakteristike

Radič (Cichorium intybus L. var. foliosum Hegi) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika šuplja, uglata, u prvoj godini je kratka, u drugoj godini se razgrana i naraste do 150 cm visine. Korijen je kratak i zadebljan. Listovi su veliki, ovalni, skupljeni prve godine u rozetu, druge godine kada stabljika naraste na njoj se stvaraju naizmjenični listovi. Prizemni listovi su dugi do 20 cm, svijetlozeleni. Listovi uzduž stabljike su kratći, više duguljasti. Cvjetovi su dvospolni, nepravilni, glavice su promjera 2-3 cm. Čine ih jezičasti cvjetovi. Plodnica je podrasla i nosi jedan sjemeni zametak. Plod je roška s papusom.

Uzgaja se kao povrtna kultura. Razmnožava se sjemenom.

Uzgoj

Traži sunčano mjesto te dovoljnu vlagu u zemlji. Tla su najbolja ona lagana, rahla, dobro drenirana. Tolerira hladnije temperature, te je dobro zimska povrtna kultura. Sjeme sijemo direktno na zemljište te prema potrebi prorijeđujemo. Možemo ga sijati iza špinata, rotkvice i zelene salate, pogodne za sadnju uz radič su sve vrste luka i poriluk.  Listovi su pogodni za berbu kada stvore dovoljne veličine oko tri mjeseca nakon sjetve. Otporna je biljka na bolesti.

Upotreba

Listove koristimo u sirovom stanju u salatama, no jestivi su i korijen i cvjetovi. Listovi su bogati vitaminom A i mineralima (kalij,  magnezij). Gorkog su okusa, dobro pobuđuju apetit a obično se koriste u razdoblju kada je ponuda drugim povrćem oskudna.

Galerija fotografija

Podijeli