Preskoči do glavnog sadržaja

Endivija

Cichorium endivia

Karakteristike

Endivija (Cichorium endivia L.) je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Samonikla biljka je dvogodišnja a kultivirana jednogodišnja.Stabljika je šuplja, u početku kratka, kasnije postane jako razgranata u gornjem dijelu i naraste do 100 cm visine. Listovi rastu u obliku rozete, kasnije su na stabljici naizmjenično raspoređeni. Mogu biti glatki, naborani, ovalni, okrugli, nazubljeni. Cvjetovi su dvospolni, nepravilni, svijetloplavi, zvjezdasti, razvijaju se na kratkim stapkama. Plodnica je podrasla, nosi jedan sjemeni zametak. Prašnika ima pet.

Potječe sa Sredozemlja, uzgajali su je još stari Grci i Rimljani.

Etimologija

Latinsko ime roda Cichorium potječe od grčke riječi kio (idem) i chorion (polje), vezano za stanište.[1] Na stranim jezicima nazivi su endive (eng.), Endivie (njem.), chicorée endive (fr.), indivia (tal.), endibia, escarola (špa.), endívia (port.), endivija (slo.).

Uzgoj

Klima i stanište

Traži sunčan, topao i zaštićen položaj. Osjetljiva je na mraz i smetaju joj temperature niže od 6° C. Optimalne temperature iznose od 5 do 18°C. Podnosi sve tipove tla, no preferira ona lagana i dobro drenirana.

Sjetva

Sjetva na zatvorenom u proljetnoj sezoni odvija se u veljači i ožujku. Sjeme klija 3-7 dana. Presađujemo je u ožujku i travnju, kad stvori 4-6 listića. Za jesenski uzgoj sijemo je u lipnju i srpnju te presađujemo u srpnju i kolovozu. Moguća je izravna sjetva od kraja lipnja. Razmak između biljaka kreće se oko 30×25 ili 30×30 cm. Što su bliže jedna drugoj to će prije izblijediti unutrašnjost.

Njega

Tlo pripremamo okopavanjem i gnojidbom. Gnoji se kompostnom zemljom ili razgrađenim stajskim gnojivom. Daljnja gnojidba nije potrebna, osim kod vrlo slabe kvalitete tla. Njegu čini redovito zalijevanje jer u slučaju suše odlazi u cvijet. Ukoliko ne bude dovoljno vlage pred ubiranje postat će vrlo gorka.

Ukoliko glavice želimo dodatno izblijediti, povežemo ih za suha vremena malo prije potrošnje. U protivnom će doći do truljenja. Blijeđenjem se gube vrijedni sastojci.

Mješovite kulture

Dobri susjedi endiviji smatraju se poriluk, kupus i komorač. U plodoredu endivija se može sijati poslije graška, špinata i mrkve.

Berba

Endivija se bere sredinom jeseni, obično u listopadu i studenom. Ukoliko biljke želimo trajnije sačuvati stave se u podrum na čim hladnije mjesto, ili se ukopaju u pijesak.

Upotreba

Beremo je 15-20 tjedana nakon sjetve. Blago gorkasta je okusa. Možemo je pohraniti u podrum u pijesak pri čemu održavamo što nižu temperaturu prostorije.

Galerija fotografija

Pregled lokacija