Promjenjivi grašar Coronilla varia

Carstvo:
Red:
Fabales Fabales
Porodica:
Vrsta:
Coronilla varia
Sinonimi:
Securigera varia (L.) Lassen

Karakteristike

Šareni ili promjenjivi grašar (Coronilla varia L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Stabljika je polegnuta ili polegnuta,bridasta, naraste do 120 cm dužine. Korijen je debeo i razgranat, dubok do 90 cm.[1]Listovi su naizmjenični, dugi 5-10 cm, neparno perasti, nalaze se na dugoj peteljci, sastavljeni su od 11-21 duguljastih lisaka koje su na vrhu tupo zaobljene no završavaju bodljicom. Cvjetovi su dvospolni, skupljeni po 10-20 cvjetova u štitaste cvatove koji se nalaze na dugim stapkama u pazušcima listova. Zastavica i je ružičasta, krila i lađica su bijeli a lađica je na vrhu tamnocrvena. Cvate od svibnja do rujna. Plod je do 6 cm duga uspravna mahuna koja u svakom odjeljku sadrži jednu smeđu sjemenku.

Dobra je medonosna biljka, pčele cvjetove posjećuju no sakupljaju samo nektar.[2]

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji i sjevernoj Africi, u Sjevernu Ameriku je unešena i smatra se invazivnom. Raste na suhim livadama, među grmljem i na šumskim čistinama od nizina do višeg gorskog pojasa. Pokazatelj je tla bogata kalcijem, smatra se korisnom jer povećava sadržaj dušika u tlu zbog simbioze s fiksatorima dušika, dobro učvršćuje tlo i spriječava eroziju, negdje ju i sade radi tih odlika.

Etimologija

Naziv roda Coronilla umanjenica je latinske riječi corona (kruna), zbog izgleda štitastih cvjetova.[3] Ime vrste varia znači promjenjiv. Na stranim jezicima nazivi su crownvetch, purple crown vetch (eng.), Bunte Kronwicke (njem.), coronille bigarrée, coronille changeante (fr.), erba ginestrina, vecciarini, cornetta ginestrina (tal.), coronilla rosa (špa.), pisana šmarna detelja (slo.).

Upotreba

Otrovna je biljka zbog sadržaja kardiotoničnih glikozida. Uzrokuje mučninu, povraćanje, proljev i grčeve koji se pojavljuju u roku nekoliko sati, u težim stanjima osoba može pasti u komu i umrijeti.[4]

Galerija fotografija

Podijeli