Preskoči do glavnog sadržaja

Krilastoplodni grašar

Coronilla vaginalis

Karakteristike

Krilastoplodni grašar (Coronilla vaginalis Lam.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Stabljike su slabo razgranate, polegnute, okrugle, visoke 5-25 cm.  Listovi su složeni, neparno perasti, naizmjenični, dugi 2-3 cm, sastavljeni od 9 naopako jajastih, mesnatih lisaka hrskavičastog ruba, palistići su im veliki. Cvjetovi su dvospolni, skupljeni po 4-10 u štitaste cvatove na do 10 cm dugim stapkama. Ocvijeće im je dvostruko, čaška je zvonasta, građena od pet listića koji su kožasti, kratkih i tupih zubaca. Vjenčić je leptirast, zlatnožut, kasnije postane zelenkast, dug 6-10 mm. Prašnika je deset, tučak je jedan. Cvate od svibnja do srpnja. Plod je oko 2-4 cm duga mahuna sa 4 uska krilca, ima 3-8 segmenata i svaki sadrži jednu duguljasto cilindričnu, tamnosmeđu sjemenku. Dozrijeva u kolovozu.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj Europi. Raste na umjereno toplim zemljištima bogatim kalcijem, na suhim travnjacima i livadama. Razmnožava se sjemenom i vegetativno reznicama u proljeće.

Etimologija

Naziv roda Coronilla umanjenica je latinske riječi corona (kruna), zbog izgleda štitastih cvjetova. Na stranim jezicima nazivi su sheathed crown vetch (eng.), Scheiden-Kronwicke (njem.), coronille à stipules engainantes  (fr.), cornetta guainata (tal.), nožničnolistna šmarna detelja (slo.).

Galerija fotografija