Preskoči do glavnog sadržaja

Zmajevo oko

Zmajevo jezero nalazi se na poluotoku Gradina u Rogoznici, u šibensko-kninskoj županiji. Osim svojeg izvanrednog oblika i boja, Zmajevo jezero također je poznato po redovitim prirodnim fenomenima poznatim kao “ključanje jezera”.

Opis jezera

Iako nema izravan doticaj s morem, Zmajevo jezero ispunjeno je slanom vodom. Njegova priča datira unatrag približno 2 milijuna godina kada je došlo do urušavanja stropa podzemne špilje. Tijekom tisućljetnog procesa podizanja razine mora, što se dogodilo prije 10 tisuća godina, špiljina udubina napunila se morskom vodom.

Najveća izmjerena dubina jezera iznosi 15 metara, dok je špilja još dublja. Okolne stijene su strme i dosežu visinu od 24 metra. Jezero se ističe svojim raznobojnim karakterom, s površinom u nijansama plave i zelene, te dubokim slojevima u žutim, ružičastim i zelenim tonovima.

U donjim slojevima jezera nema kisika, već je prisutan sumporovodik. Ovo može povremeno dovesti do miješanja slojeva vode, stvarajući pojavu poznatu kao “ključanje jezera” ili anoksija. Prvi put je ovaj fenomen zabilježen 1997. godine i ponavlja se svakih nekoliko godina.

Zmajevo jezero djelomično je ugroženo djelovanjem ljudskih aktivnosti i prirodnih procesa koji sve češće uzrokuju anoksiju. U 2021. godini pokrenut je postupak zaštite jezera kao posebnog spomenika prirode.

Legende o jezeru i značenje naziva

Uz Zmajevo jezero veže se mnoštvo legendi a jedna od njih je lokalna interpretacija koja uz pomoć likova iz grčke mitologije objašnjava značenje naziva jezera.

Legenda govori o zmaju Murinu, vanbračnom sinu Here i Posejdona, koji je nekada vladao polisom Herakleja. Svake godine tražio je najljepšu djevojku kao žrtvu za svoju zaštitu. Jednog dana, hrabri junak Aristoles došao je na krilatom konju Pegazu i zaljubio se u djevojku koja je trebala biti žrtva zmaja. Aristoles se usudio suočiti s Murinom u dvoboju i raniti ga kopljem, uz pomoć božice Atene i oružja Hefesta. Murin je preminuo, iskopavši vlastite oči kandžama. Njegovo jedno oko palo je pod njegove noge, stvarajući udubinu ispunjenu morem, čime je nastalo jezero koje danas nosi ime Zmajevo oko. Prema legendi, parovi koji se okupaju u Zmajevom oku bit će vjerni jedno drugome do kraja života, blagoslovljeni vječnom ljubavlju i zdravom djecom.

Galerija fotografija

Pregled lokacija