Preskoči do glavnog sadržaja

Zmajeva špilja

 

Zmajeva špilja, ili kako je poznata i kao Dragonjina špilja, nalazi se iznad malog sela Murvice na otoku Braču. Špilja privlači pažnju mističnom pričom i jedinstvenim reljefima koji se čuvaju unutar nje.

Ime je dobila prema reljefu zmaja urezanom u stijeni, a koji potječe iz 15. stoljeća. Djelo je nepoznatog redovnika koji je živio u špilji zajedno s drugim monasima. Osim zmaja, unutar špilje mogu se pronaći reljefi Mjeseca i drugi kultni simboli drevnih stanara. Unutar špilje su pronađeni reljefi koji ukazuju na kršćanske i poganske simbole.

Na istočnoj strani iznad kapelice, mogu se vidjeti uklesani likovi ljudi i ptica u gnijezdima, što ukazuje na to da je ovo bilo kršćansko svetište s elementima paganskog vjerovanja. Osim što su uklesavali reljefe, glagoljaški redovnici su u špilji sagradili kapelicu posvećenu Gospi. Bilo im je to mjesto gdje su prakticirali redovnički život a u špilji su također živjeli i zidali nastambe.

Danas je špilja zatvorena za svakidašnju javnost i posjetitelji je mogu posjetiti samo u pratnji vodiča koji posjeduje ključ. Put do špilje traje otprilike pola sata od Murvice otkud se krije predivan pogled na otok Hvar.

Pregled lokacija