Preskoči do glavnog sadržaja

Zeleni Vir

Čarobni Gorski kotar ima toliko mnogo toga za ponuditi, a jedno od mjesta koje oduševljava je izletište Zeleni vir, posebno zaštićeno područje u blizini Skrada. Zaštićeno je već 1962. godine kada je prepoznata njegova velika prirodna važnost, a uz njega je vezana još jedna jedinstvena prirodna atrakcija – Vražji prolaz.

Zeleni vir se prostire na području od oko 200 hektara, a čitavo je područje zaštićeno kao geomorfološki rezervat ne samo zbog njegove izvanredne ljepote već i zbog njegove geološke vrijednosti. Do Zelenog vira možete doći automobilom iz smjera Skrada, ali s obzirom na malenu udaljenost možete i dopješačiti iz grada.

Zeleni vir i Vražji prolaz – dvije atrakcije na jednom mjestu

Zeleni Vir je posebno zanimljiva kreacija prirode, a najbolji način za upoznavanje s njim je putem jednodnevnog planinarskog izleta kružnom stazom koja počinje u Skradu. No prvo ćete morati upoznati Vražji prolaz, uski kanjon visine oko 80 metara, koji na nekim mjestima nije širi od dva metra.

Vražji prolaz svoje je ime dobio po zaglušujućoj buci koju stvara voda potoka Jasla kada se odbija od kanjona. Bilo bi šteta posjetiti Zeleni Vir, a propustiti baciti pogled na ovo predivno mjesto. Vražji prolaz je prepun mostova i galerija, a prolazak njime završava špiljom nazvanom Muževa hiža, u kojoj se za vrijeme turske najezde skrivao narod. U špilji je prilično hladno, tek 8 stupnjeva, a špilja je posebna i po tome što je dom u njenim vodama pronašla i čovječja ribica.

Zeleni vir – podzemni izvor smaragdne boje

Zeleni vir se nalazi na drugoj strani izletišta, iznad hidroelektrane Munjara, prve hidroelektrane u Gorskom kotaru i druge u cijeloj Hrvatskoj. Zeleni vir vrlo često zamjenjuju s velikim slapom koji se tamo nalazi: Zeleni vir je izvor potoka Iševnica koji izvire u špilji ispod 70 metara visoke stijene, a svoje ime duguje smaragdno-zelenoj boji vode u jezercu nastalom na tom mjestu.

Odmah uz taj izvor nalazi se i slap potoka Curka, koji je također vrlo fascinantan jer pada s iste stijene, sa 70 metara visine. Slap je posebno atraktivan zimi, kada se u potpunosti zaledi, ali nije ništa manje zanimljiv i u ostalom dijelu godine. Njega vrlo često zamjenjuju sa Zelenim virom, ali riječ je o dva različita potoka.

Nakon uživanja u ljepotama Zelenog vira i Vražjeg prolaza većina posjetitelja i izletnika odmor potraži kod planinarskog doma, uz kojeg se nalazi i igralište za djecu. Ovdje se možete opustiti, okrijepiti i pustiti najmlađe članove obitelji da uživaju u igri na svježem zraku i u prekrasnoj prirodi.

Galerija fotografija

Pregled lokacija