Preskoči do glavnog sadržaja

Trolltunga

Trolltunga, što znači jezik trolova u norveškom jeziku, predstavlja jednu od zanimljivih prirodnih formacija na svijetu. Ova kamena formacija smještena je oko 1100 metara iznad razine mora u općini Ullensvang, u okrugu Vestland, na jugu Norveške. Sama litica strši vodoravno iz planine, oko 700 metara iznad sjeverne strane jezera Ringedalsvatnet.

Geološko stvaranje stijena

Trolltunga je formacija stijena koja se izdiže iznad jezera Ringedalsvatnet u blizini grada Odda na jugu Norveške. Nalazi se u regiji Vestland koja je poznata po svojim spektakularnim fjordovima i planinama. Stijena čiji karakteristični izbočeni kameni jezik stvara nevjerojatan prizor koji ostavlja posjetitelje bez daha. Rezultat je geoloških procesa koji su se odvijali tijekom milijuna godina. Njezin izvanredni oblik je rezultat dugotrajne erozije, leda i vode. Nastala je tijekom milijuna godina djelovanjem prirodnih sila. Tijekom posljednjeg ledenog doba prije otprilike 10.000 godina, ledenjaci su se širili i dosegli ovu liticu. Kako se ledenjak povlačio, voda s ledenjaka se smrzavala u pukotinama planine. Ta smrznuta voda postupno je stvarala ogromne stijene koje su kasnije odnijeli ledenjaci. Osim toga, pukotine u planini su se produbile, stvarajući karakterističan oblik koji danas vidimo.

Formacija se nalazi na oko 1100 metara nadmorske visine i pristupna je samo pješačenjem. Putovanje do Trolltunge zahtijeva nekoliko sati hoda a teren nije nimalo lak niti postoji mnogo mjesta za potražiti utočište ukoliko zatreba. Put prolazi kroz visokoplaninski teren s potocima, stijenama, stijenama i močvarama, također prolazi preko stijene i klizavih padina. Početna točka za planinarenje je Skjeggedal, koja se nalazi na visini od 470 metara nadmorske visine. Teren je uostalom i često prekriven snijegom i ledom od kraja rujna do lipnja.

Mitovi i legende

Kao što je često slučaj u narodnim predanjima, i ovo mjesto je isprepleteno mnogim mitovima i legendama iz norveške folklore. Trolovi, poznati kao velika bića u norveškim pričama, često su povezivani s ovim područjem. Samo ime Trolltunga sugerira prisustvo trolova u ovom planinskom kraju, a legende često pripovijedaju o trolovima koji su lutali ovim stjenovitim predjelima. Zbog karakterističnog izbočenog oblika stijene, narod je stvorio priču kako se radi o jeziku velikog trola. Biste li imali hrabrosti prošetati se do ruba i iskusiti ovu čudesnu formaciju vlastitim očima?

Galerija fotografija

Pregled lokacija