Preskoči do glavnog sadržaja

Trakošćan

Dvorac Trakošćan jedan je od najljepših i najposjećenijih dvoraca u Hrvatskoj a proglašenje jednim od najljepših dvoraca u Europi. Sagrađen je u 13. stoljeću u Hrvatskom zagorju. Tijekom prošlosti nekoliko puta je mijenjao vlasnike i izgled uz brojne nadogradnje i proširenja. U 19. stoljeću grof Drašković preuređuje dvorac i perivoj te mu daje današnji prepoznatljivi izgled. No, ono što nas primarno zanima, to je priroda koja ga okružuje.

Park šuma dvorca Trakošćan

Osim bajkovitog izgleda samog dvorca, ljepotom se ističe i park šuma oko samog dvorca, koja je pod spomenutom kategorije zaštite od 1955. godine, a koja na jedan dojmljiv način zaokružuje ovu priču. Park šuma smještena je na 250 metara nadmorske visine što omogućuje uvjete života raznim vrstama kako crnogoričnog tako i bjelogoričnog drveća. Od crnogoričnog drveća pretežno prevladava jela, a od bjelogoričnog drveća ovdje su svoje stanište pronašli hrast kitnjak i grab.

Uz tradicionalne vrste vegetacije, ovdje su svoje mjesto pronašle i brojne egzotične vrste. U samoj blizini dvorca nalaze se razne vrste drveća, grmlja i travnatih površina koje čine zanimljivu pejzažnu cjelinu koja kroz svako godišnje doba mijenja izgled i boje te je vrlo zanimljiva oku promatrača. Dok tijekom proljetnih i ljetnih dana ovdje prevladava zelenilo, u jesen vegetacija poprima paletu toplijih boja, a zimi je priroda često pod snježnim pokrivačem.

Park-šuma sa svojom raznolikom vegetacijom, zanimljivo uređenim cjelinama i prekrasnom paletom boja ostavlja jedan prekrasan vizualan dojam koji odiše romantikom prošlog vremena. Perivoj dvorca upotpunjen je stazama, mostovima, odmorištima i jezerom.

Jezero dvorca Trakošćan

Ono što daje dodatnu posebnost dvorcu i njegovoj okolini je umjetno jezero koje je smješteno u samoj blizini dvorca, sa kojom se savršeno stapa. Jezero je stvoreno da pridonese estetskoj cjelini samog dvorca. Veličine je oko 17 hektara, dok mu dubina seže do 2,5 metara. Kao i park šuma, jezero također mijenja svoj izgled tijekom godišnjih doba.

Preko ljeta jezero je poput zrcala prekrasne prirode koja ga okružuje, dok je zimi najčešće zaleđeno. Uređene šetnice oko jezera pružaju dojmljive pejzaže, a uređena je i poučna staza koja pruža dodatne informacije o prirodnim vrijednostima i bogatstvima park-šume.

Dvorac Trakošćan

Izvorna utvrda Trakošćan

U prvim stoljećima svog postojanja, dvorac Trakošćan često je mijenjao vlasnike, odajući svoju važnost u povijesnim ratnim sukobima. Njegovo podrijetlo seže do kraja 13. stoljeća kada je oblikovan kao skromna utvrda radi potrebe kontroliranja granice, za nadzor puta od Ptuja prema bednjanskoj dolini te za obranu strateški važnog područja. Kao snažan burg s obrambenim kulama, Trakošćan je bio ključna obrambena točka protiv vatrenog oružja.

Obnova u 19. stoljeću

U vlasništvu plemićke obitelji Drašković gotovo četiri stoljeća, dvorac je kroz povijest prošao transformaciju iz obrambene tvrđave u raskošnu rezidenciju. U 19. stoljeću, kako su slabili ratni sukobi, Draškovići su transformirali dvorac u rezidenciju a tada su i okolnu prirodu pretvorili u perivoj.

Današnje naslijeđe

Danas dvorac Trakošćan simbolizira kulturno blago Hrvatske, njegujući bogatu povijest kroz svoj muzej koji čuva vrijedne zbirke slika, namještaja, oružja te drugih predmeta. Kolekcija nudi uvid u život aristokracije, odražavajući grandioznost i eleganciju prošlih vremena.

Galerija fotografija

Pregled lokacija