Preskoči do glavnog sadržaja

Špilja Modrič

Špilja Modrič, smještena u blizini Jasenica-Maslenice, oko 35 km sjeveroistočno od Zadra, zauzima poseban položaj među špiljama na Velebitu. Zaštićena kao geomorfološki prirodni spomenik, ova špilja koja se prostire na impozantnih 836 metara, oduševljava posjetitelje svojom izvornom i netaknuta prirodnom ljepotom.

Otkriće špilje

Otkriće špilje Modrič datira iz 1985. godine kada ju je slučajno otkrio speleolog Silvijo Legović. Tijekom prolaska kroz to područje dok je snažno puhala bura, primijetio je rupu u stijeni. Osjećaj zračnog strujanja nagovijestio mu je postojanje skrivenih kanala i špilja iza stijena. Odlučio je istražiti dalje i pažljivo iskopao prolaz koji ga je uveo u prvu dvoranu, označivši time početak istraživanja špilje.

Opis špilje

Špilja Modrič svojom prirodnom ljepotom i jedinstvenim karakterom izdvaja se od ostalih špilja na Velebitu. Ostala je vjerna svom izvornom izgledu, nepromijenjena ljudskim intervencijama. Za razliku od većine špilja koje su prilagođene posjetiteljima stvaranjem određenog ambijenta uz pomoć umjetne rasvjete, špilja Modrič zadržala je svoju autentičnost. Bez betonskih staza, reflektora ili umjetnih ograda, špilja je ukrašena samo prirodnim čarima.

Istražujući špilju Modrič, posjetitelji će se suočiti s čarolijom prirode koja se natječe s njihovom maštom. Svaki korak otkriva nove tajanstvene hodnike i dvorane ispunjene ukrasima koje ljudska maštovitost pretvara u razna fantastična stvorenja. Stalaktiti, stalagmiti, i ukrasi različitih oblika okružuju posjetitelja na svakom koraku.

Unutar špilje, životno stanište nalazeo rakovi i paukovi koji su, zbog života u potpunom mraku, slijepi. Također i puževi nastanjuju ovaj podzemni svijet a nađe se i poneki šišmiš.

Iznenađujuće je da je jedan mali stalagmit oblikovan prije otprilike 420 tisuća godina, svjedočeći o dugotrajnim prirodnim procesima koji oblikuju špilje.

U drugom kanalu špilje Modrič, speleolozi su pronašli fosilne ostatke čovjeka iz brončanog doba, koji potječu iz doba starijeg od 4000 godina. Osim toga, otkrivena je keramika i ostatci špiljskog medvjeda koji datiraju iz posljednjeg ledenog doba, starosti između 15.000 i 20.000 godina.

Špilja Modrič oduševljava ne samo svojom prirodnom ljepotom, već i svojom ugodnom temperaturom od otprilike 17 stupnjeva Celzijusa tijekom cijele godine. Mjesto je gdje se može osvježiti tijekom vrućih ljetnih dana.

Pregled lokacija