Preskoči do glavnog sadržaja

Šijanska šuma

Hrvatska se može pohvaliti bogatstvom prirodnih ljepota, a jedna od takvih vrijednosti je Šijanska šuma. Ovaj predivan dragulj nalazi se na sjeveroistočnoj periferiji grada Pule oko 2 kilometra udaljenosti od centra. Prostire se na površini od 152 hektara i najveća je park šuma istarskog poluotoka. Prožeta je se stazama i uskim vijugavim puteljcima dužine oko 15 km.

Flora i fauna Šijanske šume

Šijanska šuma je poznata po svojoj raznolikoj flori koja čini ovaj prirodni rezervat posebnim. Stanište je stabala kao što su hrast plutnjak (Quercus suber), hrast medunac (Quercus pubescens), brucijski bor (Pinus brutia), hrast crnika (Quercus ilex), bijeli grab (Carpinus orientalis) od kojih su neki primjerci zadivljujući i stari više od 150 godina. Tijekom proljetnih mjeseci, Šijanska šuma postaje obojana njezinim cvjetovima, stvarajući bajkovit prizor koji oduzima dah svakom posjetitelju.

Šuma je također dom mnogim životinjskim vrstama koje čine ovaj ekosustav posebnim. Brojne ptice, sisavci i gmazovi obitavaju u ovom prirodnom rezervatu. Ptice poput sove i ševe često se mogu čuti kako zavijaju svojim zvukovima u šumskim gustinama.

Povijest Šijanske šume

Šijanska šuma ima duboku povijest koja seže sve do srednjeg vijeka kada je bila vlasništvo obitelji Castropola, jedne od najjačih i najmoćnijih obitelji Pule u srednjem vijeku. No, nesretni događaji su zauvijek promijenili sudbinu obitelji Castropola kada su urotnici u dogovoru s Venecijom 1271. pobili sve članove obitelji, osim jednog djeteta kojeg je sluga hrabro spasio od sudbine svoje obitelji i sklonio u Franjevački samostan. Kada je dečko odrastao, u znak zahvalnosti odlučio je darovati Šijansku šumu samostanu.

Početkom 20. stoljeća šuma je služila za odmor i rekreaciju austrougarske vojske a od 1964. godine zaštićena je kao park šuma.

Šijanska šuma predstavlja dragulj prirode u Hrvatskoj. Njena bogata flora i fauna čine je posebnim mjestom koje treba sačuvati za buduće generacije. Ovaj prirodni rezervat pruža priliku za povezivanje s prirodom i uživanje u njenim ljepotama.

Pregled lokacija