Preskoči do glavnog sadržaja

Rezervat Ormoško jezero

Ljubitelji jezera i zelenila dobro znaju kakav mir donosi mirna voda. Ako ste i vi ljubitelji ugodnog krajolika, mogli biste zavoljeti ovo prekrasno umjetno, akumulacijsko jezero na rijeci Dravi. Ono se nazive Ormoško jezero jer je jugoistočno Ormožu, gradu kojim prolazi granica Hrvatske i Slovenije, a poznat je po svojim vrhunskim vinima.

Jezero je nastalo 1975. godine kad se pokazalo kao dobra opcija za opskrbu hidroelektrane u Varaždinu. Ovo je jezero jedno od najvećih akumulacijskih jezera koje Slovenija ima, iako mnogi tu vole voditi diskusije – nešto manje od pola površine je u Sloveniji, a nešto više od pola u Hrvatskoj.

Flora i fauna koja će vas oduševiti

Ormoško jezero i njegove napuštene lagune danas su izuzetno bitne za ptice močvarice. Dok neke biraju sve svoje vrijeme provoditi upravo na divnim obalama ovog jezera pa ga koriste za gniježđenje, druge ptice tretiraju ga samo kao zimovalište ili jednu od točaka gdje se odmaraju tijekom procesa selidbe. Posebno je lijepo promatrati patke, čigre, riječne galebove te razne ptice močvarice!

2017. godine je slovenska institucija pod nazivom Društvo za opazovanje in proučavanje ptica Slovenije pokazalo posebni interes za faunu jezera. Općina Ormož još je 1992. godine zaštitila svoj dio jezera te ga proglasila prirodnim rezervatom.

Slatko, preslatko!

Znate li da je ovo jezero od tri kilometra kvadratna izuzetno hranjivo? Ormoške su lagune nastale u blizini bivše tvornice šećera u Ormožu, što znači da su otpadne vode bile posebno slasne.

Flora se promijenila zahvaljujući promijenjenom sastavu tla, a fauna je zbog toga obogaćena. Ako se poigramo riječima, možemo lako zaključiti da je jezero i danas slatko, ali prvenstveno zbog predivnih zečića, lasica te jelena! Fotografi obožavaju ovo jezero jer mogu na njemu fotografirati sve prirodne ljepote koje su na mnogim mjestima zanemarene, zaboravljene ili pak nedostupne ljudskom oku.

Kako doći do jezera i što promatrati?

Izlet na Ormoško jezero često je organiziran u Varaždinu. Promatranje ptica, lagune i jezera čine se kao glavne aktivnosti, ali valja malo stati i uživati u tišini i ugođaju. Svakako ponesite dalekozore koji će vam omogućiti da promatrate ptice u boljim uvjetima, a topla i slojevita odjeća posebno je poželjna u zimskim danima. Izlet možda nije najprikladniji za malu djecu zbog količine snijega, blata i sličnih nezgodnih površina, ali to ovisi prvenstveno o roditeljima i o tome koliko su djeca inače izložena avanturističkim uvjetima. U obližnjim mjestima uvijek možete posjetiti restoran kako biste nešto pojeli i odmorili.

Pregled lokacija