Preskoči do glavnog sadržaja

Rastoke – Slunj

Rastoke su naselje u sastavu grada Slunja. Ovo je mjesto gdje se rijeka Slunjčica ulijeva u rijeku Koranu, a potom se kako i sam naziv ovoga mjesta govori, rastače u mnoga mala jezera, slapove, brzace i potoke. Ovdje se nalaze i brojne starinske vodenice koje Rastokama daju autentičnost. Godine 1969. Rastoke su upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture u sklopu Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu.

Prirodne značajke

Rastoke obiluju sedrenim stijenama preko kojih se slijeva čista voda modrozelene boje i tako čini prekrasne prirodne vodene vizure. Tok vode ovdje je vrlo dinamičan što se očituje u brojnim razgranatim, manjim i većim slapovima, strminama i brzacima. Bogatstvo raslinja, šuma, podzemnih voda i spilja pojačavaju dojam ljepote ovoga mjesta. Zbog nadmorske visine, čiste vode te bogate vegetacije kakvoća zraka ovdje je iznimna.

Sedrene stijene u Rastokama pružaju dom brojnim vidrama, koje su na jedno vrijeme odavde nestale, ali su se vratile te im se u posljednje vrijeme povećava broj. Osim vidri, ovdje su svoj dom pronašle i brojne vjeverice, patke, čaplje, ježevi te mnoge druge životinje.

Ljepota godišnjih doba

Priroda u Rastokama u svako doba godine izgleda drugačije, ali uvijek očaravajuće, stoga je svako godišnje doba pogodno za posjetu. Može se reći kako tijekom ljetnih mjeseci flora i fauna ovdje doživljavaju svoj vrhunac; priroda je zelena, rascvjetana, dok životinje uživaju u obilju hrane.

Jesen donosi prelazak iz zelene u raskošne zlatne, smeđe i crvene nijanse, obilje plodova šipka, kupine, kestena i ostalih plodova karakterističnih za jesen, a poseban je užitak doživjeti šetnju šumom u to doba.

Zimi su Rastoke nerijetko prekrivene snijegom, dok vodeni tokovi dobivaju nove zaleđene oblike.

Proljeće pokreće novi prirodni ciklus, životinje se bude iz zimskog sna, vegetacija ponovno poprima zelenu boju, a posebnu notu prirodi daju i najpoznatije proljetnice; visibabe, šafrani, ljubičice i jaglaci. Svako godišnje ovdje ima svoje posebnosti te nudi raj za sva osjetila.

Galerija fotografija

Pregled lokacija