Preskoči do glavnog sadržaja

Perivoj Zrinskih

Perivoj Zrinskih u Čakovcu predstavlja oazu prirode i povijesti u srcu grada Čakovca. Prekrasan park, zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture, prostire se na čak 14 hektara zemljišta oko Starog grada Zrinskih.

Park kao dio kompleksa utvrde

Perivoj Zrinskih čvrsto je povezan s kompleksom čakovečke utvrde, koja datira još iz 13. stoljeća. Tijekom vremena, ova utvrda je prolazila kroz brojne obnove i nadogradnje. U samom parku možemo pronaći brojne spomenike, spomen-ploče, statue i kiparska djela. Među njima se ističu monumentalni kameni spomenik banu Nikoli Zrinskom Čakovečkom, brončana statua hrvatskog bana Nikole Zrinskog Sigetskog, barokni kameni kip Svetog Jeronima te kameni obelisk posvećen Međimurcima poginulima u Prvom svjetskom ratu.

Sklad travnatih nasada i visokog drveća

U Perivoju Zrinskih izmjenjuju se travnate površine, s nasadima drveća, grmlja i cvijeća. Od bjelogoričnog drveća najviše je stabala klena (Acer campestre), poljskog jasena (Fraxinus angustifolia), graba (Carpinus betulus) i divljeg kestena (Aesculus hippocastanum). Od stabala crnogorice najzastupljeniji su obični bor (Pinus sylvestris), crni bor (Pinus nigra), pančićeva omorika (Picea omorica) i obična smreka (Picea abies). Od ostalih biljaka, ovisno o sezoni cvatnje, možemo uočiti i bijelu šumaricu (Anemone nemorosa), zlaticu (Ranunculus ficaria),  jaglac (Primula vulgaris) i ljubičicu (Viola).

Osim raznih skulptura, u Perivoju Zrinskih mogu se naći i dvije zanimljive nastambe za očuvanje vrsta. Jedna je nastamba namijenjena vjevericama i postavljena s ciljem repopulacije istih, a druga je hotel za kukce, namijenjen prvenstveno pčelama. Posebno se to odnosi na solitarne pčele ili pčele samice koje su vrijedni oprašivači, a čija populacija nažalost opada.

Galerija fotografija

Pregled lokacija