Preskoči do glavnog sadržaja

Perivoj u Klenovniku

Dvorac Klenovnik nalazi se u istoimenom naselju, na brežuljku koji je dio južnih obronaka Ravne gore na sjeveru Hrvatskog zagorja, oko 8 km sjeverozapadno od Ivanca. Park je od 1963. godine zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture.

Dvorac Klenovnik

Dvorac Klenovnik jedan je od najvećih dvoraca u Hrvatskoj. Građen je u četverokrilnom obliku na dva kata u stilu ranog baroka, s arkadama koji gledaju prema unutrašnjem dvorištu. Sagradila ga je obitelj Drašković 1616. godine na temeljima tvrđave koja je postojala još od srednjeg vrijeka a u potpunosti je završen 1667. godine kada je dograđeno sjeveroistočno krilo.

Obitelj Drašković koristila se dvorcem za stalni boravak dok im je dvorac Trakošćan više služio za povremeno boravljenje. Od 1925. godine prilagođen je i nadograđen za potrebe bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu koja u njemu djeluje i danas.

Perivoj dvorca i njegova flora

Perivoj oko dvorca prostire se na površini malo većoj od 11 hektara. Neposredno oko dvora nalazi se parterno uređeni dio koji je ujedno i najstariji dio perivoja, postavljen vjerojatno prilikom izgradnje dvorca kao srednjovjekovni vrt. Krajem 18. stoljeća započela se uređivati istočna i južna padina brežuljka u engleskom stilu koja je konačno oblikovana u drugoj polovici 19. stoljeća. Na istočnom rubu perivoju nalazilo se jezero 1,5 hektara.

Osim autohtonih vrsta stabala u perivoju se mogu naći brojne egzote kao što su američka duglazija (Pseudotsuga menziesii), kanadska čuga , Tsuga canadensis), ariš (Larix europaea), močvarni taksodij (Taxodium distichum), japanska kriptomerija (Cryptomeria japonica), japanska hiba (Thujopsis dolabrata). Značajna stabla su stare tise čija su debla promjera većeg od 1 metar.

Pregled lokacija