Preskoči do glavnog sadržaja

Park-šuma Zlatni Rt

Park-šuma Zlatni Rt nalazi se na manje od 2 kilometra udaljenosti s južne strane od centra Rovinja a prostire se na površini od 52 hektara. Ovaj prekrasan prirodni kompleks nudi oazu mira i prirodne ljepote na izbočenom dijelu velikim dijelom opasan Jadranskim morem.

Povijest park-šume

Povijest Park-šume Zlatni Rt seže unatrag u drugu polovicu 19. stoljeća, kada je austrijski poduzetnik Johann Georg von Hütterott (1852. – 1910.) prepoznao potencijal ovog područja. Odlučio je kupiti poljoprivredna zemljišta u okolici Rovinja i započeti s njihovim preuređenjem u engleskom stilu. Njegova ambiciozna vizija bila je stvoriti klimatsko lječilište koje bi postalo ekskluzivno turističko odmaralište.

Hütterott je odlučio preobraziti zemljišta u okolici Rovinja u pravu botaničku raskoš, koristeći stabla iz različitih dijelova svijeta. Nasadi su uključivali egzotične vrste koje su stigle putem brodova iz udaljenih destinacija, poput Meksika, Amerike i Japana. Ovaj projekt dobio je ime Cap Aureo, što se prevodi kao Zlatni Rt, odražavajući blistavu budućnost koja je bila predviđena za ovu destinaciju. No, zbog preuranjene smrti Hütterotha, planovi su ostali nedovršeni jer nijedna vila ili hotel nisu bili sagrađeni.

Raznolikost biljnog svijeta

Park-šuma Zlatni Rt nudi bogatstvo botaničkog svijeta i pruža posjetiteljima priliku za istraživanje raznovrsnog biljnog svijeta. Park se ponosi predivnim drvoredima, uređenim pješačkim stazama i šetalištima. Ispred prostrane livade, mogu se pronaći himalajski cedrovi (Cedrus deodara) posađeni u rasporedu zvijezde sa šest krakova. Osim njih, tu se nalaze druge vrste poput čempresa (Cupressus sempervirens), pinije (Pinus pinea), duglazije (Pseudotsuga menziesii), libanonskog cedra (Cedrus libani), ginka (Ginkgo biloba), alepskog bora (Pinus halepensis), brucijskog bora (Pinus brutia) te brojne druge autohtone vrste. Osim nasadima stranih stabala, područje također obiluje prirodnim bogatstvom, u obliku autohtone makije hrasta crnike (Quercus ilex).

Park-šuma Zlatni Rt čini savršeno mjesto za opuštanje u prirodi, a nudi i mogućnost slobodnog penjanja na starom kamenolomu s prekrasnim pogledom na more i obližnje otoke. Odlukom Grada Rovinja iz 1993. godine dio predjela Škaraba koji uključuje plažu priključuje se park-šumi te joj se površina povećala za 14,5 ha.

Zlatni Rt je kao prirodna rijetkost zaštićen 1948. godine, a od 1961. godine služi kao park-šuma te se cijeni zbog svoje visoke botaničke i estetske vrijednosti.

Galerija fotografija

Pregled lokacija