Preskoči do glavnog sadržaja

Park prirode Vransko jezero

Park prirode

Park prirode Vransko jezero dio je područja mediteranske Hrvatske, a smjestio se na prostor između dva velika dalmatinska grada, Zadra i Šibenika. Vransko jezero i njegovo okolno područje proglašeni su parkom prirode 1999. godine, a zbog njegovog jedinstvenog močvarnog područja i velike bioraznolikosti koja se ovdje razvila ovaj je park prirode proglašen jednim od najljepših u Europi.

Park prirode Vransko jezero – jedinstveno močvarno područje

Vransko jezero, ranije u narodu zvano Vedro blato, prostire se na 57 četvornih kilometara, a smatra se izuzetno važnim prirodnim staništem za mnoge vrste životinja, ali je vrlo važno i za ljude. Vransko jezero je stanište mnogim ugroženim i zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama koje su u njemu pronašle sigurnost i dom. Jezero je također važno i za ljudsku vrstu jer osim potrebne bioraznolikosti koja omogućuje održavanje ravnoteže između čovjeka i prirode, ono ljudima služi kao izvor hrane, pomoć za sprečavanje poplava i mjesto koje osigurava veliku zalihu pitke vode.

Vransko jezero i njegova flora i fauna

Park prirode Vransko jezero ima osobito bogatu floru i faunu, a diljem svijeta je poznato po velikom broju ptičjih vrsta koje u njemu obitavaju. Također je iznimno bogato vodenim biljkama koje se nalaze na čitavom području jezera. Botaničari su zabilježili postojanje više od 700 biljnih vrsta, od kojih se neke jedinstvene samo za ovo područje.

Ornitološko bogatstvo Vranskog jezera je neizmjerno, a mnoge od ptičjih vrsta su ugrožene pa je njihovo obitavanje na ovom jezeru ključno za opstanak vrste. 1983. godine jezero je proglašeno ornitološkim rezervatom jer svojim tlom, vodom i biljni pokrovom na čitavom prostoru parka osigurava egzistenciju i razmnožavanje više stotina vrsti ptica, od stalno naseljenih ptica do preletnica kojima je ovo jezero mjesto za odmor na njihovom dugom putu.

Idealno vrijeme za posjet parku prirode Vransko jezero i promatranje ptica je u toplijem periodu godine kada se broj ptica višestruko povećava. Osim ptica u parku obitavaju i mnoge druge životinje poput leptira, vretenaca, vodozemaca, glodavaca, šišmiša, puhova i mnogo drugih vrsta.

Koje aktivnosti izabrati tijekom boravka u parku?

Park prirode Vransko jezero naprosto poziva na bolje upoznavanje s prirodom pa je idealna lokacija za ljude koji vole ribolov ili promatranje ptica, ali istovremeno omogućuje uživanje u raznim aktivnostima poput pješačenja, planinarenja ili bicikliranja. Sam smještaj jezera koje se nalazi blizu mora kao stvoreno je za biciklističke panoramske ture.

Posjet Kamenjaku, vidikovcu koji se nalazi gotovo 300 metara iznad mora nezaobilazan je zadatak svakog posjetitelja. Ako se želite upoznati s povijesti ovog prostora posjetite neke od lokacija koje će vam pokazati kulturnu baštinu kroz Maškovića han, Mletačku stražarnicu, Stari grad Vranu ili tradicionalne kamene kućice poznate kao bunje.

Galerija fotografija