Preskoči do glavnog sadržaja

Park prirode Učka

Učka je najviša istarska planina i mjesto iznimne vrijednosti jer je riječ o planini koja čuva veliku biološku raznolikost prirode i istovremeno pokazuje da čovjek može poštovati prirodu i živjeti u skladu s njom. Kao dio planinskog lanca Učka je spona koja spaja Istru i kontinentalnu Hrvatsku čuvajući najbolje s obje strane.

Park prirode Učka se nalazi na istočnoj obali Istre i obuhvaća istoimenu planinu te dio područja druge planine Ćićarije. Nadasve je pristupačan posjetiteljima, a iako je riječ o manjem prostoru park je svakako vrijedan posjete jer je stanište prilično impresivnom broju biljnih i životinjskih vrsta.

Biljni i životinjski svijet na Učki

Flora i fauna parka prirode Učka je vrlo zanimljiva, a uistinu je fascinantno koliko se mnogo biljnih vrsta našlo na jednom području – čak 1300. Najveći dio parka, više od 70%, prekrivaju šume, od kojih su najmnogobrojnije bukve i kesteni, poznati kao maruni. Ove guste šume i veliki travnati proplanci dom su planinskim životinjama poput risa, vuka i medvjeda.

Park prirode Učka je također i bogato ornitološko područje na kojem se nalazi više od stotinu vrsta ptica, a osobito su značajni suri orao i sivi sokol. Ovo područje često prelijeću i bjeloglavi supovi koji su ugrožena vrsta u Hrvatskoj i kojima je ova planina nekad bila dom, a sada je mjesto na kojem mogu utažiti glad i dobiti energije za let.

Park je bogat i zelenim pašnjacima koje je napravio čovjek kad je iskrčio šume kako bi nahranio svoje blago. Gospin dol i Sapaćica su samo neki od velikog broja pašnjaka koji prehranjuju čitave obitelji.

Park prirode Učka i njegovi reljefni oblici

Kanjoni, špilje, lokve i izvori samo su dio ljepote ovog kraja oblikovanog uz pomoć mora, klime i drugih prirodnih utjecaja. U parku se nalazi i jedinstveni geomorfološki spomenik poznat kao Vela draga. Vela draga je kanjon nastao taloženjem vapnenačkih stijena kojeg su pratila razna tektonska pomicanja i koja su oblikovala njegove stijene na poseban način. U njemu su pronađeni arheološki nalazi velike vrijednosti. Jednako atraktivni su i lokaliteti Krvava stijena i Stijena pod Brestom.

Speleološki objekti su važan dio parka i ima ih više od dvije stotine, ali ih je jako malen broj istražen. S druge strane, park je bogat krškim lokvama kojih ima više od 40 i koje su nužne za opstanak mnogim vrstama.

Najbolji način za upoznavanje parka i otkrivanje njegovih jedinstvenih osobina je pješačenjem njegovim poučnim stazama poput Plasa ili Vele drage koje će vas upoznati s parkom i omogućiti otkrivanje najljepših mjesta za odmor. Park možete obići i biciklom, što je vrlo popularno u tom kraju.

Galerija fotografija

Pregled lokacija