Preskoči do glavnog sadržaja

Park prirode Hutovo blato

Hutovo blato je park prirode smješten u blizini Čapljine, na jugu Hercegovine, i jedno je od najvažnijih prirodnih rezervata ptica močvarica u ovom dijelu Europe. Proglašeno je parkom prirode 1995. godine, a 2001. godine našao se na listi UNESCO-vih zaštićenih močvara zbog svog velikog prirodnog bogatstva.

Vrlo je važno s ornitološkog značenja jer u njemu obitava velik broj ptica i svake zime zimuje više od dvije stotine vrsti ptica. U vodama močvare obitava i velik broj slatkovodnih riba, a osobito je bogato jeguljama i šaranima.

Površina parka je veća od sedam tisuća hektara, od čega vodene površine čine gotovo trećinu. Park prirode Hutovo blato ne čini samo jedno jezero, već njih nekoliko, od koji je šest većih i značajnijih. Sva su jezera međusobno povezana jarugama i kanalima.

Bogatstvo voda je neprocjenjivo

Vodeno bogatstvo čine i prirodna vrela, njih čak 61, od kojih su neka stalno aktivna, a neka povremeno. Sav višak vode u parku sakuplja rijeka Krupa koja tu vodu odvodi u Neretvu, sprječavajući poplavljivanje područja. Rijeka Krupa je sama po sebi jedinstvena rijeka u Europi jer voda u njoj teče u oba smjera u periodu kada ju rijeka Neretva potisne.

Park se nalazi na manje od dvadesetak kilometara udaljenosti od Jadranskog mora, a neka jezera se čak nalaze ispod razine mora. Upravo je blizina Jadranskog mora i izobilje vode stvorilo podneblje pogodno za rast i razvoj raznih biljnih i životinjskih vrsta koje je rezultiralo stvaranjem parka.

Upravo su u Hutovom blatu svoje mjesto za odmor u periodu seobe našle mnoge vrste ptica: gotovo dvije stotine različitih vrsta svakog proljeća i jeseni ovdje napravi svoj dom. One su još jedan od razloga zašto je ovo mjesto vrijedno zaštite.

Hutovo blato ima i podvodno blago: u njemu obitavaju 22 vrste riba od kojih su četiri vrste endemske i može ih se pronaći samo u ovom staništu. Zanimljivo je da je povezanost rijeke Krupe s Jadranskim morem utjecala i na neke vrste ribe koja inače obitavaju u slanoj vodi, poput europske jegulje, da se prilagodi slatkoj riječnoj vodi.

Uživajte u promatranju prirode oko sebe

Park prirode Hutovo blato najbolja je destinacija za one koji vole upoznavati prirodna bogatstva. Ovdje se može uživati u vožnji brodom po jezerima, promatrati ptice s broda ili posebno izgrađenih platformi za razgledavanje ptica. Volite li sportski ribolov ovo je također odlična destinacija za vas jer su vode bogate ribama pa možete uživati u svom hobiju.

Galerija fotografija

Pregled lokacija