Preskoči do glavnog sadržaja

Park prirode Blidinje

Prekrasna i nedirnuta priroda Parka prirode Blidinje prostire se na području od 358 kilometara četvornih, ispod velebnih bosanskohercegovačkih planina Vrane i Čvrsnice. Ovo čarobno mjesto ima bogatu floru i faunu te mnogobrojne geomorfološke osobitosti koje se mogu pronaći samo na ovom mjestu.

Blidinje je parkom prirode proglašeno 1995. godine, a veliki razlog tome je više od 1500 različitih biljnih vrsta od čega je gotovo 20% endemskih i reliktnih. Osobito je cijenjeno i zbog velikog staništa bjelokorog bora munike koji je endemska vrsta ovog područja.

Blidinje je pravo mjesto za bijeg od stresa

Mnoštvo atrakcija parka privlači ljubitelje prirode, avanturizma i povijesne baštine kraja, no velik broj ljudi dolazi kako bi pobjeglo od svakodnevnog stresa, te kako bi okrijepili dušu i tijelo u ovoj prirodnoj oazi.

Najbolje mjesto za početak istraživanja parka je Blidinjsko jezero po kojem je i sam park dobio ime. Jezero se nalazi u Dugom Polju, na nadmorskoj visini od gotovo 1200 metara. Jezero je pliće, a vodu dobiva iz riječnih planinskih tokova te kroz padaline. Jezero svoju veličinu mijenja ovisno o količini vode, a u najvećem rasponu doseže 6 kilometara kvadratnih što ga čini najvećim planinskim jezerom u BiH.

Uz blizini jezera, u Dugom polju, nalazi se veliko arheološko nalazište tj. nekropola od 150 stećaka. Riječ je o kršćanskim nadgrobnim spomenicima iz perioda od 12. do 14. stoljeća izuzetno velike vrijednosti. Ovo je mjesto proglašeno Nacionalnim spomenikom, a danas se nalazi na listi svjetske baštine UNESCO-a.

U mjestu Masna Luka, ispod vrha Pločno, nalazi se povijesno važan franjevački samostan u čijem je sklopu crkva Sv. Ilije. Kako bi iskusili blagodati prirode nemojte propustiti popiti svježe bistre vode sa samog izvora prirodnog vrela Jasle u blizini.

Prirodni fenomen Hajdučka vrata

Važan dio parka prirode ujedno je i najpoznatiji simbol parka. Hajdučka vrata nalaze se na 2000 metara nadmorske visine i najomiljeniji su vidikovac na planinama ovog područja te česta meta planinara.

Nalaze se iznad kanjona Grabovice, a nastale su urušavanjem pećinskog stropa. Izgledom podsjećaju na kameni prsten, a zbog svoje osobitosti proglašena su spomenikom prirode 1985. godine. Uz ovo je mjesto vezana i zanimljiva legenda koja kaže da su se na ovom mjestu u prošlosti imenovali hajduci, te da je svaki hajduk koji je mogao proći kroz ovaj prsten dobio posebnu moć koja ga je činila otpornim na metke.

Ako ste ljubitelj prirode, svježeg zraka i panoramskih pogleda s planine tada je Park prirode Blidinje idealna destinacija za vas.

Galerija fotografija

Pregled lokacija