Preskoči do glavnog sadržaja

Park Maksimir

Park Maksimir smjestio se na južnom dijelu planine Medvednice na površini od 316 hektara. Svoje otvorenje doživio je 1974. godine, a u to vrijeme bio je prvi javni park u jugoistočnom dijelu Europe te među prvima na svjetskoj razini. Maksimirski park nastao je krčenjem šuma hrasta lužnjaka i graba, a sve u svrhu uređenja tog područja u mjesto za rekreaciju i odmor za veliki broj posjetitelja. Park je nastao inicijativom biskupa Maksimilijana Vrhovca te je po njemu dobio i ime, Maksimilijanov mir ili skraćeno i prepoznatljivo – Maksimir. 1964. godine park Maksimir proglašen je spomenikom parkovne arhitekture.

Zelena oaza nedaleko grada

Maksimir je jedan od najljepših, najvećih i najznačajnijih parkova u Hrvatskoj. Po svojoj veličini može se usporediti sa Central parkom u New Yorku. Zbog svoje veličine i oblikovanih cjelina granice parka se nigdje ne naziru pa posjetitelji mogu beskrajno uživati u miru i vizurama koje ovo mjesto pruža.

Park Maksimir obiluje različito oblikovanim cjelinama poput šuma, perivoja, travnatih i cvijećem uređenih površina, kroz koje prolaze mnogobrojne šetnice i puteljci. Kroz povijest ovdje je izgrađeno i nekoliko paviljona koji se svojom arhitekturom ističu u zelenilu. Brojni mostovi, potoci te odmorišta na osami daju parku jedno posebno ozračje.

Park sadrži bogatstvo više od nekoliko stotina biljnih vrsta, kako autohtonih tako i egzotičnih. Šume hrasta lužnjaka, graba, stabla bagrema, sitnolisne lipe, bijelog i crnog bora, smreke te brojnog sitnog raslinja poput zaštićenih i ugroženih proljetnica, cvjetnih i travnatih vrsta čine ovo mjesto posebnom zelenom oazom.

 Životinjski svijet

Zbog bogatstva flore, Maksimir se može pohvaliti i mnogobrojnim životinjskim vrstama. Svoje stanište ovdje ima više od sto vrsta ptica od kojih su najznačajnije ptice dupljašice, dok je brojnost ugroženog Crvenoglavog djetlića na ovom području jedna od najvećih u svijetu. Vrlo su česte vjeverice, lisice, kune te šišmiši.

Vodeni dijelovi parka stanište su nekim vrstama žaba, daždevnjacima, kornjačama te brojim vrstama kukaca. Osim životinja karakterističnih za ovo područje, ovdje je moguće vidjeti i egzotične životinjske vrste i to u zoološkom parku koji je smješten u parku.

Maksimirska jezera

U sklopu parka nalazi se 5 jezera različitih veličina smještenih u različitim dijelovima parka. Jezera su nastala paralelno sa oblikovanjem ostalih cjelina parka te predstavljaju neizostavni dio parkovnog pejzaža. Jezera su osim iz estetskih razloga nastala i u svrhu ribnjaka te u svrhu rekreacije poput vožnje čamcima. Osim što se u njima preslikava prekrasna priroda parka Maksimir, jezera obogaćuju floru i faunu parka te zajedno čine jedinstvenu cjelinu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija