Preskoči do glavnog sadržaja

Park Bundek

Park

Park Bundek je već dugi niz godina omiljeno zagrebačko šetalište i kupalište, a popularnost mu je jako narasla nakon obnove 2006. godine kada je dobio potpuno novo ruho. Smješten je na području Novog Zagreba, uz rijeku Savu, a područje parka koje uključuje i jezera, livade i šume nalazi se na potezu od Mosta Slobode do Mosta Mladosti.

Osobito popularan dio parka je jezero Bundek, koje za vrijeme nesnosnih ljetnih vrućina pruža osvježenje i zabavu cijeloj obitelji.

Park – jezero Bundek – mjesto za cijelu obitelj

Park Bundek se prostire na ogromnoj površini od više od 545 tisuća metara četvornih, koju većinom čine travnjaci, a od toga 50 tisuća metara četvornih otpada na jezera, a 10 tisuća metara na pješačke staze.

Jezero Bundek se sastoji od dva jezera, Malog i Velikog jezera. Na Velikom jezeru je uređena obala za kupanje pa se tamo ljeti redovno odmara nekoliko tisuća Zagrepčana za čiju je sigurnost zadužena i spasilačka služba. Kvaliteta vode u jezeru se također redovno kontrolira. Malo jezero nije namijenjeno kupačima već je ostavljeno da bude prirodno stanište mnogim biljnim i životinjskim vrstama koje žive na tom području.

Čitavo područje oko jezera ima fokus na rekreaciji, zabavi i zajedničkom druženju, ali i na raznim kulturnim i društvenim događanjima. Područje oko jezera je uređeno za sve koji vole roštiljati uz jezero te su čak postavljene betonske klupe i stolovi, a za djecu su napravljena tri različita igrališta, ovisno o starosti djeteta. Ako ste sportski tip, ovdje ćete uživati u sportovima poput odbojke i rukometa za koje su izgrađeni tereni, ali i u badmintonu, nogometu i mnogim drugim sportovima.

Osim toga, Bundek je vrlo često domaćin raznim kulturnim događanjima, kulinarskim i drugim festivalima, pa i koncertima u kojima ćete neizmjerno uživati. Postoji gledalište na koje se može smjestiti čak 2500 gledatelja prilikom nekakve kulturne scenske izvedbe.

Park Bundek i Staza zdravlja

Na Bundeku se nalazi i tzv. Staza zdravlja, koja je osmišljena u suradnji Zavoda za javno zdravstvo i Grada, koja je usmjerena poticanju kretanja i namijenjena je za hodanje, trčanje i nordijsko hodanje. Staza je kružna i dugačka 700 metara, a nalazi se uz glavno jezero.

Staza je i poučnog karaktera jer se na njoj nalazi i 7 informativnih ploča koje sadrže informacije o pozitivnom utjecaju kretanja na zdravlje, bez obzira na to o kojoj je vrsti kretanja riječ. Ploče su usmjerene promicanju zdravijeg stila života, a na toj se lokaciji povremeno održavaju i edukacije i pregledi usmjereni promicanju zdravlja i redovne brige za tijelo.

Galerija fotografija