Preskoči do glavnog sadržaja

Otok Galešnjak

Iako su mnogi otoci u Hrvatskoj opisani kao romantični ili prikladni za parove, nijedan nema toliko srce kao Galešnjak. Ovaj je otok doslovno u obliku srca te je zbog toga često turistička destinacija i zanimljiva atrakcija. Naziva se također Otok zaljubljenih ili Otok ljubavi, a može se primijetiti i s kopna s obzirom na to da je lociran u Pašmanskom kanalu. Iako sam po sebi nije destinacija na kojoj možete ostati danima, savršen je izbor za one koji žele dio svog vremena posvetiti lijepoj prirodi hrvatske obale.

Malen otok velikog srca

Otok Galešnjak je i tijekom 12. stoljeća bio aktivan zbog putovanja rimskih brodova koji su redovito prolazili ovim kanalom. Nerijetko ćete čuti vesele priče o tome kako su Rimljane stanovnici dočekali s pjesmama. Ipak, otok postao je jako popularan tek 2008. godine kad ga je Google Earth, globalno poznata aplikacija koja prikazuje Zemljinu površinu u tri dimenzije, proglasila prirodnim srcolikim fenomenom. Tada su se turisti zaputili na njega kako bi se i sami uvjerili da ovaj mali otok, velik tek 0,13 kilometara kvadratnih, zaista jest prava romantična destinacija.

Tajna podmorska konstrukcija između Galešnjaka i Ričula

Povjesničari i geografi posebno su uživali u proučavanju ova dva otoka zbog zanimljive kamene konstrukcije koja je danas pod vodom. Iako je ova konstrukcija sagrađena prije oko 6000 godina, otkrivena je tek u 2019. godini kad su ronioci istraživali ovo zanimljivo područje. Imajte na umu da je u razdoblju kad je konstrukcija građena more bilo oko pet metara niže što se razine tiče, tako da je konstrukcija bila i od prometne vrijednosti. Potvrda o vremenu izgradnje djelomično je nastala nakon pronalaska impresso keramike koja je bila vrlo specifična za to razdoblje.

Nenaseljen otok

Otok Galešnjak nije naseljen te nema građevina niti turističkih objekata. On je nenaseljen, netaknut, pun biljaka i raslinja. Netko bi pomislio da je pomalo neobično posjetiti ovakav otočić, međutim ljudi jako vole mir i tišinu koja ovdje vlada. Njegov zanimljivi srcoliki oblik i ljepota skučena na ovom malom prostoru naprosto mame na dolazak na njegove obale.

Iako je otok prekriven samo šumama i maslinama on je dom jednoj vrsti životinja kojoj se ne biste nadali susresti na nekom dalmatinskom otoku u velikom broju. Riječ je o zečevima kojima je ovaj otok postao pravi dom i koji su ovdje pronašli sigurno stanište i samoću koja im je potrebna, bez prometa i gužve koja bi ometala njihov svakodnevni ritam.

Pregled lokacija