Preskoči do glavnog sadržaja

Obedska bara

Obedska bara nekada je bila važan ornitološki rezervat, a danas drži titulu specijalnog rezervata prirode, smještenog uz rijeku Savu, bogatog močvarnog i šumskog ekosustava. Ovaj rezervat smjestio se na jugu Srijema, u Vojvodini, Srbiji. Smješten je južno od Novog Sada i okružuju ga rijeka Dunav i rijeka Sava koje se nešto dalje spajaju.

Ovo važna močvara zove se i ramsarskim područjem jer je jedna od 11 močvara u Srbiji koja je zaštićena takozvanom Ramsarskom konvencijom, koja štiti staništa ptica močvarica. Obedska bara već stoljećima je poznata kao važno utočište za ptice, a danas je međunarodno značajno stanište istih.

Povijest Obedske bare

Obedska bara bila je iznimno važna u devetnaestom stoljeću, kada je bila strogo čuvano lovište Austro-Ugarske države, no već nakon Prvog svjetskog rata ona postaje zaštićenim područjem i lovištem Kraljevine SHS.

Iako je u to vrijeme lov bio dopušten za plemiće, on je bio samo povremen, a populacije ptica su u vrijeme između lova bile strogo zaštićene kako bi se održala zdrava populacija. Tek nakon Drugog svjetskog rata uspostavljena je zaštita i područje postaje strogim rezervatom prirode. Potkovica i teren oko nje su potpuno zaštićeni, dok su ribnjaci unutar Kupinske grede također strogo zaštićeni.

Prirodna bogatstva rezervata

Najvažniji dio rezervata svakako su njegove bare, mrtvaje, okane, vlažne livade i šuma te naravno, močvarna područja s iznimnim bogatstvom vegetacije. Bogati diverzitet ovog močvarnog ekosustava, kao i činjenica da pronalazimo brojne ugrožene vrste, čine Obedsku baru jednom od rijetko očuvanih močvara na području Srbije. Šume hrasta lužnjaka u rezervatu stoljećima su stare, i odlično su sklonište za sve šumske životinje koje tamo obitavaju.

Bara je nastala kao ostatak meandra starog korita rijeke Save, čiji je glavni tok sada južnije od rezervata. Zbog svog oblika to korito zovemo “potkovica” i ovaj naziv referira se na močvarne dijelove rezervata. Viši, kopneni dijelovi na kojemu rastu karakteristične hrastove šume nazivamo “Kupinskom gredom”.

Turističke atrakcije rezervata

Iako više nije moguće organizirati lov ili ribolov na području rezervata, postoji mnogo toga što vas može intrigirati. Tako postoje duge obrazovne staze, kao i staza na vodi, gdje možete stati i gledati prirodu kroz promatračke kule.

Posebnost parka su i vodena ogledala, otok ptica, a na vašem putu pomoći će vam brojni putokazi i informative ploče. Čamci, kao i katamaran, dostupni su posjetiteljima kako bi razgledavali, a za entuzijaste dopušten je i sportski, rekreativni ribolov.

Imat ćete priliku vidjeti staništa patke njorske, upoznati ljekovito bilje i diviti se prekrasnim hrastovim šumama. Odlično je i to što se u blizini rezervata nalaze brojne povijesne i kulturne atrakcije poput tvrđave Kupinik, crkve Svetog Luke i crkve Majke Angeline.

Galerija fotografija

Pregled lokacija