Preskoči do glavnog sadržaja

Nacionalni park Una

Nacionalni park Una jedan je od tri nacionalna parka smještenih u Bosni i Hercegovini, ali je ujedno i jedini nacionalni park koji se nalazi na teritoriju Federacije BiH. Proglašen je nacionalnim parkom 2008. godine, a čini ga gornji tok rijeke Une, kanjon rijeke Unac i područje rječice Krke. Ovaj je nacionalni park, koji prekriva područje od otprilike 20 tisuća hektara, poznat po mnogim prirodnim ljepotama, osobito vodopadima, pa je česta destinacija ljubitelja raftinga.

Uživajte u prirodnim i povijesnim ljepotama parka

Nacionalni park obiluje lijepim prizorima, prirodnim bogatstvima, ali i značajnim tragovima iz prošlosti. Postoji mnoga mjesta za posjetu, ali najpopularnije su sljedeće destinacije: Štrbački buk, Kulen Vakuf, Martin Brod i Lohovo.

Štrbački buk najljepši je i najviši vodopad u parku, visok 24,5 metara te širok 40 metara Na ovom su se vodopadi u prošlosti nalazili unski mlinovi slični sojenicama, drvenim kućama izgrađenim na stupovima koji izviru iz rijeke. Vodopad kojeg stvara smaragdno-zelena rijeka izuzetno je dojmljiv i vizualno atraktivan.

Uzvodno od ovog slapa nalaze se i Martinbrodski slapovi, kompleks slapova dug osam stotina metara. Pogled na njih naprosto oduzima dah i jedno je od najposjećenijih mjesta u ovom nacionalnom parku.

Najveće mjesto na prostoru parka je Kulen Vakuf, mjesto koje je u prošlosti bilo prometno važno jer je tuda prolazila cesta koja je povezivala ovaj kraj s Dalmacijom. Grad je izgrađen tako da je uz njegove bedeme tekla rijeka Una koja je bila važan dio obrane grada. Iznad Kulen Vakufa se nalaze i ostaci osmanske utvrde Havala, a u blizini se smjestila i tvrđava Ostrovica.

Malo mjesto Martin Brod također je izuzetno lijepo mjesto za posjet, a nalazi se na ušću rijeke Unac, desne pritoke Une. Ovo staro naselje nastalo je u 13. stoljeću, a krasi ga pravoslavni manastir Rmanj nastao 1143. godine. Uz Martin Brod je vezana i legenda koja govori o nastanku njegovog imena. Ona kaže da je mjesto dobilo ime po prelijepoj Marti koja je bila zaljubljena u momka na drugoj strani rijeke Une i o njihovoj zabranjenoj ljubavi koju nisu mogli imati.

Bogatstvo flore i faune

Park se odlikuje bogatim biljnim i životinjskim svijetom pri čemu su osobito važni i brojni vukovi, risovi i medvjedi. Prirodu krase razne endemične vrste a posebno je cijenjena bosanska perunika. Nacionalni Park Una pruža jedinstvenu priliku da se spoji s divljom prirodom, obogati se iskustvom promatranja divljih životinja i uživanja u raznim aktivnostima u predivnom okolišu koji nudi nevjerojatne prirodne ljepote i avanturističke mogućnosti.

Galerija fotografija

Pregled lokacija