Preskoči do glavnog sadržaja

Nacionalni park Kozara

Planina Kozara, poznata i kao “krajiška ljepotica”, nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, a njen je centralni dio proglašen nacionalnim parkom 1967. godine. Sama planina je niska, a nijedan njen vrh ne prelazi visinu od tisuću metara što je čini dobrom lokacijom za opuštanje ljudima svih dobnih skupina.

Okružena je s četiri rijeke: Savom, Sanom, Unom i Vrbasom.

Nacionalni park Kozara prostire se na površini od gotovo 4 tisuće hektara, a uzrok proglašenja ovog dijela planine nacionalnim parkom leži u njenim prirodnim bogatstvima, bioraznolikosti i kulturno-povijesnim vrednotama koje se nalaze na tom području.

Dinamični reljef Kozare

Iako se Kozara ne svrstava u visoke planine ona se svojom ljepotom ističe u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući bogatim listopadnim i četinarskim šumama, zelenim proplancima i kristalno čistim potocima ova se planina svrstava među najljepše planine. Posebno je atraktivan njezin dinamični i raznoliki reljef kojeg čine uvale, grebeni, doline, vrtače i mnogi drugi reljefni oblici. Prolazak kroz razne kanjone ili uz visoke klisure posjetiteljima Kozare ostat će u dugom i nezaboravnom sjećanju.

Upravo su raznoliki i živopisni reljef i bogatstvo voda omogućili bujanje života na Kozari. U parku je dom pronašlo više od devet stotina raznih biljnih vrsta, a nemali broj je endemski ili ljekovit. Gotovo 90% površine nacionalnog parka čine guste šume bukve i jele, a u njima obitavaju mnoge životinjske vrste poput divljih svinja, jelena, orlova, jastreba i drugih.

NP Kozara i sve njene znamenitosti

Središnji dio Nacionalnog parka Kozara čini ogromno šumsko bogatstvo pod nazivom Specijalni rezervat šumske vegetacije Zofik. Prožet izvorima, kanjonom i zelenilom, ovaj je rezervat nezaobilazan dio parka i mjesto u kojem će nestati sav stres koji osjećate.

Posebno atraktivna je i stijena-vidikovac Gumline jer se upravo s ovog mjesta pruža jedinstven pogled na park: pogled će vas odvesti na zelene kozarske šumske padine te pećinu i kanjon rječice Starenice koje će vas naprosto oduševiti.

Na ovom se mjestu nalazi i važan povijesni spomenik, a riječ je o memorijalnom kompleksu podignutom u spomen poginulim borcima 2. svjetskog rata. U njemu se nalazi spomenik visok 33 metra, Memorijalni zid i Muzej u kojem se nalaze mnogi predmeti, dokumenti i fotografije koji podsjećaju na žrtvu koju su prinijeli borci s Kozare.

Kozara je izvrsna turistička destinacija

Najbolji način za obilazak i upoznavanje parka je pješačkim stazama koje su jako lijepe uređene i pune vidikovaca. Park se može obići i biciklima i quadovima, a park je odličan i za zimske posjete kada se u njemu može i skijati. U sklopu parka nalazi se i adrenalinski Avantura park Kozara za sve one koji vole aktivni odmor.

Galerija fotografija

Pregled lokacija