Preskoči do glavnog sadržaja

Nacionalni park Kopaonik

Nacionalni Park Kopaonik prostire se na impresivnih 110 000 m2, obuhvaćajući najviše dijelove planine Kopaonik, smještene u središnjem dijelu južne Srbije. Kopaonik kao najveći planinski masiv u Srbiji doseže dužinu od otprilike 75 kilometara i širinu od 40 kilometara pružajući se od sjeverozapada prema jugoistoku. Najviši vrh ovog planinskog raja je Pančićev vrh, koji se ponosno uzdiže na visinu od 2017 metara nadmorske visine a dobio je ime prema uglednom srpskom botaničaru Josipu Pančiću.

Kopaonik je poznat kao “planina sunca” jer obiluje preko 200 sunčanih dana godišnje, pružajući posjetiteljima priliku da uživaju u svijetlu i toplini prirode. U srcu ovog parka nalazi se i niz rezervata prirode, posebno zaštićenih prostora unutar manjeg ali pozamašnog kruga od 700 hektara; 11 rezervata prirode i 26 prirodnih spomenika, 12 geomorfoloških, 6 geoloških, 8 hidroloških i 15 objekata svrstanih u nepokretna kulturna dobra.

Ime Kopaonik vjerojatno potječe od riječi kopati, što se odnosi na proces kopanja i vađenja rude, s obzirom na to da je planina Kopaonik bogata rudnim nalazištima a rudarstvo je bilo značajno na ovom području tijekom različitih povijesnih razdoblja.

Nacionalnim parkom proglašen je 1981. godine.

Bogatstvo prirode i bioraznolikost parka

Ono što čini ovaj park posebnim su endemske vrste koje se mogu naći samo na ovim planinama. Od ukupno 1600 raznih vrsta biljaka, čak 91 njih je endemično i jedinstveno za ovo područje. Neke od endema su tako kopaonička čuvarkuća (Sempervivum kopaonicense), pančićeva potočarka (Cardamine Pancicii) i kopaonička ljubičica (Viola kopaonicensis). Šume hrasta, bukve, jele i smreke prekrivaju niža područja planine, dok se na višim nadmorskim visinama pojavljuju crnogorične šume smreke i jele.

Kopaonik je dom mnogim divljim životinjama. Ovdje se, između ostalog, može susresti sivi sokol, suri orao, sova, divlje mačke, lisice, medvjedi i jeleni te mnoge druge životinje, čime se pruža prilika za promatranje divljeg svijeta u prirodnom okruženju.

Nacionalni Park Kopaonik stoga, ne samo da je oaza prirode i biodiverziteta, već nas i podsjeća na važnost očuvanja prirodnih resursa. Ovo područje predstavlja biser Srbije i mjesto gdje priroda ostavlja dubok utisak na sve koji ga posjete.

Galerija fotografija

Pregled lokacija