Preskoči do glavnog sadržaja

Nacionalni park Gargano

Nacionalni park Gargano jedan je od najvećih parkova Italije, i smjestio se na izbočenom području istočnog dijela države, u pokrajini Foggia. On obuhvaća rt Gargano koji se nalazi na istočnoj obali apeninskog poluotoka, i obilježava ga masiv Monte Gargano i njegove krške ljepote, kao i gusta šuma Umbra u kojoj nalazimo rezervat.

U područje parka također pripada i otočje Tremiti smješteno nešto sjevernije od samog rta, i najpoznatiji i najveći otok u jest San Domino. Još jedna posebnost parka jest što postoje močvarna područja na sjeveru rta, i ovakve močvare iznimno su rijetke i neobične za jug Italije. Na sjevernoj obali također nalazimo i dva značajna jezera, Lago di Varano te Lago di Lesina, a druge vode većinom su podzemne te stoga nisu od velikog značaja.

Životinjski i biljni svijet parka

Budući da postoji velika raznolikost reljefa na području parka, postoji i velika bioraznolikost koju očitujemo u velikom broju biljnih i životinjski vrsta. Tako ćemo od životinja pronaći velike sisavce poput divljih svinja, goveda, srna, ali i manje sisavce kao crvene lisice i jazavce.

Močvarno područje pak je važno zbog velike raznolikosti močvarnih ptica koje tamo obitavaju i hrane se. Možemo pronaći plamence, kormorane i avocete, kao glavne predstavnike ptica močvarica parka. Šume parka poznate su po velikom broju djetlića, od kojih se ističe zaštićeni Lilfordov djetlić, a na višim područjima možemo pronaći i grabežljivice poput sivog sokola.

Nacionalni park Gargano jedno je od najvažnijih šumskih područja Italije, zbog šume Umbre koja se prostire čak trećinom parka. Karakteristične su šume bukve, hrasta crnike te nalazimo tise, javore kao i božikovine. Jedno od najčešćih stabala također je alepski bor.

Na obali možemo pronaći obilje maslina i citrusa koje su nasađene tijekom godina, dok je za jug najkarakterističniji uzgoj vinove loze. Park je također poznat po velikoj raznolikost orhideja, i samo na području parka nalazimo čak 60 vrsta.

Kulturne znamenitosti Gargana

Prostor nacionalnog parka Gargano oduvijek je bio privlačna ljudima, najprije pećinskim ljudima zbog mnoštva špilja, a kasnije i brojnim plemenima koji su odabrali ovo područje za poljoprivredu.

Većina gradova na području nastala su u dobu Rimskog carstva kada je izgrađena i Via Sacra Langobardorum, cesta oko koje danas nalazimo ruševine brojnih crkava i Svetište arkanđela Mihaela.

Na brdu Garganu (iliti Svetoj Gori) nalazi se Svetište arkanđela Mihaela, Naime, priča govori da se na ovom području prvi puta ukazao sveti Mihael, a danas u njegovu slavu nalazimo oltar uklesan u špilji. Ovo svetište, kao i ruševine okolnih crkava popularno je među hodočasnicima te je stoga prolazak kroz spomenute objekte pri posjetu parka preporučeno.

Galerija fotografija

Pregled lokacija