Preskoči do glavnog sadržaja

Nacionalni park Cinque Terre

Nacionalni park Cinque Terre jedan je od najljepših parkova Italije te je iznimno popularno turističko odredište. Park je smješten na sjeverozapadnoj obali Italije, u pokrajini La Spezia te se proteže duž obale južno od Genove. Iako je najmanji nacionalni park u Italiji njegova vrijednost je velika: on je jedan od najposjećenijih parkova i njegovo prirodno, kao i kulturološko bogatstvo je veliko.

Prirodna bogatstva parka

Nacionalni park Cinque Terre sa zapada okružen je Primorskim Alpama, a na istoku s ligurskim krajem Apenina. Dramatičan izgled vrhova ovih planina jedno je od glavnih obilježja nacionalnog parka i daje mu karakterističan, neustrašiv izgled. Na ovakvim stjenovitim padinama raste raznolika mediteranska flora te tako nalazimo borove, kestenje, samfir, i karakteristično mediteransko bilje poput lavande, ružmarina, majčine dušice i slično. Posebno stjenoviti dijelovi parka savršeno su mjesto za rast raznih sukulenata prilagođenih na ekstremnije uvjete.

Iako su sela unutar parka puna turista, okolni obronci dom su brojnim životinjskim vrstama poput kuna, puha, krtica, divljih svinja i lisica. U kamenjarima nalazimo brojne gušterice i zmije, a od vodozemaca daždevnjake i žabe.

Kulturna baština parka

Cinque Terra naseljena je već od brončanog doba, a stanovništvo je doživjelo nagli rast u doba Rimskog Carstva, kada je nastalo većinu gradova u okolici: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore.

Najveće selo jest Monterosso, s prekrasnim pješčanim plažama i kristalno čistom vodom. Gradić je poznat po uzgoju limuna, grožđa i maslina te kvalitetnoj mediteranskoj hrani. Ovo je raj za ljubitelje plaža, pogotovo za ljude s obiteljima jer je gradić pristupačan i ne iziskuje puno hodanja kako biste posjetili sve znamenitosti. Crkva Ivana Krstitelja, crkva sv. Franje, kip Il Gigante, statua svetog Franje Asiškog samo su neke od znamenitosti ovog malog mjesta.

Selo Vernazza jedno je od najljepših mjesta u Italiji, nastalo u doba Republike Genove. Srednjovjekovni dvorac Belforte i toranj koji j štitio selo od gusara, kao i crkva Santa Margherita di Antiochia savršena su mjesta da se upoznate s ovim šarenim gradićem. Vernazza je iznimno zabavna tijekom praznika gusara i tijekom svetkovine svete Margarete Antiohijske dvadesetog srpnja.

Corniglia smještena je u samom srcu nacionalnog parka, te se potrebno popeti sto metara iznad mora kako biste se upoznali s ovim antičkim rimskim gradićem. Gradić je posebno napravljen za planinare i ljubitelje prirode, a prekrasni vinogradi definitivno će očarati ljubitelje vina i dobre hrane.

Pregled lokacija